ΕνημέρωσηΠολιτική

Ανησυχητική η κατάσταση των υδάτων στον Σηκουάνα – Galaksias Portal News

Σχεδόν 100 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, η ΜΚΟ Surfrider Foudation, προειδοποιεί για την «ανησυχητική» κατάσταση των υδάτων του Σηκουάνα, όπου πρόκειται να διεξαχθούν αρκετές Ολυμπιακές εκδηλώσεις, αφού διεξήγαγε μια δειγματοληπτική έρευνα επί έξι μήνες.

Από τις 14 μετρήσεις που πραγματοποίησε η ένωση μεταξύ τέλους Σεπτεμβρίου 2023 και τέλους Μαρτίου 2024 κάτω από τις γέφυρες Alexandre-III και Alma, όπου θα διεξαχθούν αγώνες κολύμβησης, τριάθλου και ανοιχτής θάλασσας, οι δεκατρείς βρέθηκαν να είναι «πάνω ή και πολύ πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια που συνιστώνται για κολύμβηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή οδηγία κολύμβησης του 2006 και τις κλίμακες των ομοσπονδιών κολύμβησης και τριάθλου, οι συγκεντρώσεις δύο βακτηρίων ενδεικτικών μόλυνσης των κοπράνων, του Escherichia coli και του εντερόκοκκου, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 1.000 μονάδες σχηματισμού αποικιών (cfu)/ 100 ml σε E.coli και 400 cfu/100 ml σε εντερόκοκκους. Πέραν των συγκεκριμένων ορίων το νερό θεωρείται ακατάλληλο για κολύμβηση.

Οι αναλύσεις που πραγματοποίησε η Surfrider, σε συνεργασία με το εργαστήριο Eau de Paris και την Analy-Co, «διεξήχθησαν τυχαία και με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ξεπεραστούν οι καιρικές συνθήκες (βροχή, ήλιος, πλημμύρες)», δείχνουν συγκεντρώσεις E.coli τακτικά υψηλότερες από 2.000 cfu/100 ml (μέγιστο 7.250 κάτω από τη γέφυρα Alma στις 7 Φεβρουαρίου 2024) και 500 cfu/100 ml για εντερόκοκκους (μέγιστο 1.190 στις 7 Φεβρουαρίου) .

Η περίοδος που αναλύθηκε δεν είναι μέρος αυτής που προβλέπεται για την κολύμβηση στον Σηκουάνα και η οποία αφορά στους καλοκαιρινούς μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, άλλες αναλύσεις που εστάλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές του 2024 από το δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας, έδειξαν ότι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2023, κανένα από τα 14 σημεία δειγματοληψίας νερού στο Παρίσι, δεν είχε φθάσει σε επαρκές επίπεδο ποιότητας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Μπροστά σε αυτά τα «ανησυχητικά» αποτελέσματα, το Surfrider εκφράζει τις «εντεινόμενες ανησυχίες του για την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα» και επισημαίνει τους «κινδύνους» για τους αθλητές, και πέραν αυτού, για τους κατοίκους του Ile-de-France, «να εξελιχθούν σε μολυσμένα ύδατα».

Αντιμέτωπη με την «έλλειψη ορατότητας» και επικοινωνίας από τις αρχές, η ένωση καλεί με ανοιχτή επιστολή την προσβασιμότητα στους χώρους εκδηλώσεων «πριν και κατά την διάρκεια» όλης της διάρκειας των Αγώνων, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λαμβάνει τα δικά της δείγματα επί τόπου.

Οι αγώνες τριάθλου (30 και 31 Ιουλίου, 5 Αυγούστου) και η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, που τώρα ονομάζεται Μαραθώνιος κολύμβησης (8 και 9 Αυγούστου), εξακολουθούν να απειλούνται ιδιαίτερα από έντονες βροχοπτώσεις, που θα υποβαθμίσουν το νερό του Σηκουάνα, μέσω της απόρριψης στην κοίτη του λυμάτων και ανακατεμένο με το νερό της βροχής.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές Αυγούστου 2023, η γενική δοκιμή για τους αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, ακυρώθηκε λόγω ξεκάθαρης υπέρβασης των ορίων ποιότητας του νερού.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button