ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις «εκτοξεύουν» τα futures για το φυσικό αέριο – Νέο χτύπημα σε εργοστάσιο στο Κίεβο

Μια σαρωτική ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία κατέστρεψε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Κιέβου, καθώς οι δυνάμεις της Ρωσίας εκμεταλλεύονται τα κενά στην αεράμυνα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας στο πλαίσιο μιας νέας επίθεσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η επίθεση της Ρωσίας έβαλε φωτιά στην αίθουσα στροβίλων του εργοστασίου Trypilska (Ουκρανία), περίπου 45 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον Andriy Hota, πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου του κρατικού παραγωγού ενέργειας Centrenergo.

Η εγκατάσταση χτυπήθηκε από έξι πυραύλους νωρίς σήμερα (11.04.24), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. “Πρέπει να μιλήσουμε για την αεράμυνα – είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα”, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιθουανία σήμερα (11.04.24), απαριθμώντας τις περιοχές που επλήγησαν από τα πυρά. Ο Hota της Centrenergo δήλωσε ότι η παραγωγή ενέργειας της εταιρείας “έχει καταστραφεί” μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της.

Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις υποφέρουν από αυξανόμενες ελλείψεις πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού, το Κρεμλίνο έχει εντείνει τα χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές. Όλα αυτά αναδεικνύουν μια ουκρανική στρατιωτική ένταση καθώς ο πόλεμος διανύει τον τρίτο χρόνο του χωρίς να διαφαίνεται τέλος.
Σε ένδειξη αυξανόμενου επείγοντος χαρακτήρα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη έναν αμφισβητούμενο νόμο για την κινητοποίηση με στόχο την αναπλήρωση των στρατιωτικών της δυνάμεων. Η νομοθεσία, η οποία αυστηροποιεί τους κανόνες εγγραφής, περιορίζει τις εξαιρέσεις από τη στρατιωτική θητεία και εισάγει ορισμένες ποινές για τους παραβάτες, εγκρίθηκε με 283 ψήφους στη συνέλευση των 450 βουλευτών, σύμφωνα με αρκετούς νομοθέτες.

Το κοινοβούλιο επιτάχυνε τα μέτρα, ακόμη και όταν η επιστράτευση γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο θέμα μεταξύ των πολιτών που έχουν εξαντληθεί από τη σύγκρουση. Όμως οι στρατιωτικοί ηγέτες λένε ότι είναι απαραίτητοι οι αυστηρότεροι κανόνες επιστράτευσης για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση.
“Όση βοήθεια κι αν λάβουμε, όσα όπλα κι αν έχουμε – μας λείπουν οι άνθρωποι”, ανέφερε ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολέξαντρ Παβλιούκ (Oleksandr Pavliuk), σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα.

Μετά την κατάληψη της ανατολικής πόλης Αβντίεβκα νωρίτερα φέτος, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει τη δύναμη πυρός τους σε όλο το μήκος της μετωπικής γραμμής και έχουν σημειώσει οριακές προόδους. Τα στρατεύματα του Κρεμλίνου επιδιώκουν να καταλάβουν σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως η πόλη Τσάσιβ Γιαρ, δυτικά του Μπαχμούτ στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ συνεχίζει να εμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να μην έχει ακόμη συγκαλέσει ψηφοφορία, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την εξέγερση των σκληροπυρηνικών στις τάξεις του.

Ωστόσο, η καταστροφή του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας αποκάλυψε την ευπάθεια της χώρας, ιδίως όσον αφορά την αεράμυνα. Η ολονύκτια επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχε ως στόχο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε πέντε περιοχές της Ουκρανίας, ενώ η αεράμυνα κατέρριψε λιγότερους από τους μισούς από τους 42 πυραύλους που εκτιμάται ότι εκτοξεύτηκαν στη χώρα, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

Η επίθεση είχε αντίκτυπο και πέραν της Ουκρανίας, με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το φυσικό αέριο να ανεβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Τα συμβόλαια αναφοράς (Benchmark futures) σημείωσαν άνοδο έως και 7,1%, υπεραντισταθμίζοντας τις απώλειες των δύο προηγούμενων ημερών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ένα “μαζικό χτύπημα” με στόχο να βλάψει το σύστημα ηλεκτρικής και ενεργειακής ενέργειας της Ουκρανίας. Οι στόχοι της απεργίας επιτεύχθηκαν, ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram. Η επίθεση ήταν μια απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα κατά της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ρωσίας, ανέφερε.
Ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο αναφέρθηκε σε ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στο δίκτυο κοντά στο Κίεβο, καθώς και σε πλήγματα στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο, τη Ζαπορίζια στα νότια και το Λβιβ στα δυτικά. Η περιοχή γύρω από την πόλη-λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα επλήγη επίσης, δήλωσε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, και στη γύρω περιοχή διακόπηκε επίσης μετά από τουλάχιστον 10 πυραύλους, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ (Oleh Synehubov).

To άρθρο Οι ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις «εκτοξεύουν» τα futures για το φυσικό αέριο – Νέο χτύπημα σε εργοστάσιο στο Κίεβο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button