Κόσμος

Ο ήχος που έδωσε… φρούδες ελπίδες ακούγεται για πρώτη φορά – Galaksias.com

Άλλη μια πτυχή της θλιβερής ιστορίας της συντριβής του υποβρυχίου «Τιτάνας» ήρθε στη δημοσιότητα, αρκετούς μήνες μετά το δυστύχημα. Ο «Τιτάνας» καταστράφηκε μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού στις 18 Ιουνίου 2023. Μεταξύ των επιβατών που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της «OceanGate Expeditions», Στόκτον Ρας, και ο Πακιστανός δισεκατομμυριούχος Σαχζάντα Νταούντ, 48 ετών και ο 19χρονος γιος του, Σουλεμάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης αναζήτησης για επιζώντες, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι συσκευές σόναρ είχαν εντοπίσει ήχους «χτυπήματος» που προέρχονταν από την τεράστια ζώνη αναζήτησης στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Η Βασιλική καναδική Πολεμική Αεροπορία, η οποία ηγήθηκε της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, έδωσε στους δημιουργούς του νέου ντοκιμαντέρ «The Titan Sub Disaster», τους ρυθμικούς ήχους χτυπήματος.

«Η συμμετρία ήταν πολύ ασυνήθιστη»

Το ντοκιμαντέρ , το οποίο θα προβληθεί στο Channel 5 του Ηνωμένου Βασιλείου στις 6 και 7 Μαρτίου, δείχνει τους διασώστες να ακούν για πρώτη φορά τους ήχους κρουσμάτων σε τακτά διαστήματα των 30 λεπτών.

«Η συμμετρία μεταξύ αυτών των χτυπημάτων ήταν πολύ ασυνήθιστη», λέει στο ντοκιμαντέρ ο πρώην πλοίαρχος, Ryan Ramsey. «Είναι ρυθμικό, είναι σαν κάποιος να κάνει αυτόν τον ήχο και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται είναι πραγματικά ασυνήθιστο».

Οι ήχοι εντοπίστηκαν για πρώτη φορά γύρω στις 23:30 στις 20 Ιουνίου, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης κατέβαιναν στο ναυάγιο του Τιτανικού και αυξήθηκαν οι ελπίδες ότι οι ήχοι θα μπορούσαν να προέρχονται από επιζώντες που χτυπούσαν τα τείχη του «Τιτάνα» ζητώντας βοήθεια.

Αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ είπαν ότι οι θόρυβοι δεν οδήγησαν σε ασφαλή συμπεράσματα και προσπάθησαν να μετριάσουν τις προσδοκίες ότι ήταν σημάδι ζωής.

Λήξη… ελπίδας για επιζώντες

Οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων έληξαν στις 28 Ιουνίου, όταν η Αμερικανική Ακτοφυλακή αποκάλυψε ότι «πιθανά ανθρώπινα υπολείμματα» είχαν ανασυρθεί από τον πυθμένα της θάλασσας κοντά στα συντρίμμια.

Ο Stockton Rush, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate που χάθηκε στον Τιτάνα, διαπιστώθηκε αργότερα ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις ασφαλείας από ειδικούς του κλάδου.

Εβδομάδες μετά την καταστροφή, προέκυψε ότι ένας πρώην διευθυντής ναυτιλιακών επιχειρήσεων της OceanGate είχε προειδοποιήσει το 2018 ότι οι «επισπεύσεις» κατά τον σχεδιασμό της εταιρείας θα απέφεραν θανατηφόρες συνέπειες.

Συγκεκριμένα, ο David Lochridge ισχυρίστηκε μέσω καταγγελίας του ότι εντόπισε πολλά ζητήματα κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ποιοτικού ελέγχου, αλλά δεν του δόθηκε η απαραίτητη άδεια πρόσβασης στα απόρρητα έγγραφα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button