Τρόπος Ζωής

Εικόνες εγκατάλειψης στο δημοτικό και νηπιαγωγείο Καστελλίου (εικόνες, βίντεο) – ΗράκλειοΜε τις εργασίες αποκατάστασης να μένουν στον μέση η αυλαία της σχολικής χρονιάς

Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης στο δημοτικό και νηπιαγωγείο Καστελλίου όπου ξεκίνησαν μεν οι εργασίες αποκατάστασης τον Ιούνιο αλλά στη συνέχεια «πάγωσαν».

Η σχολική χρονιά άρχισε και επισήμως με τα παράπονα των γονέων να πέφτουν «βροχή» καθώς ανησυχούν για τη στατική επάρκεια των κτιρίων σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.Τρία τμήματα του δημοτικού και όλα τα τμήματα του νηπιαγωγείου κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες, δηλαδή σύμφωνα με τους γονείς, τα παιδιά «ψήνονται» τις ζεστές μέρες του χρόνου και «παγώνουν» το χειμώνα.

Εδώ και μήνες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει τις τοπικές Αρχές για την κατάσταση του σχολείου το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα της περιοχής.

Όπως τονίζεται, η διεύθυνση του σχολείου έχει ενημερώσει με την σειρά της και η ίδια το δημαρχείο Μινώα Πεδιάδος από τον Ιούνιο, με αλλεπάλληλα έγγραφα για την κατάσταση του σχολείου.

Άγνοια για την κατάσταση δήλωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, που υποσχέθηκε λύσεις.

Αυτή τη φορά οι γονείς δηλώνουν ανυποχώρητοι αν δεν δουν άμεσες παρεμβάσεις.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε αλλά η ευχή για καλή σχολική χρονιά θα πρέπει να συνοδευτεί από γενναίες παρεμβάσεις.

Χανιά: Με καταλήψεις και διαμαρτυρίες αντιδρούν στην υποβάθμιση των σχολείων

Ντόμινο αντιδράσεων προκαλεί στα Χανιά η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να προχωρήσει σε υποβιβασμό δημοτικών σχολείων της ενδοχώρας σε πενταθέσια και τετραθέσια. Μετά το Γεράνι και τον Αλικιανό σειρά είχαν χθες ο Δραπανιάς και η Κάντανος. Γονείς, μαθητές, ιερείς, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καντάνου Σελίνου, έκλεισαν το σχολείο και βρέθηκαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων για να διεκδικήσουν πλήρη στελέχωση του σχολείου του μαρτυρικού χωριού και ανάκληση της απόφασης υποβιβασμού του από εξαθέσιο σε τετραθέσιο. Κινητοποίηση πραγματοποίησαν την ίδια ώρα και μέλη της σχολικής κοινότητας Δραπανιά από τον δήμο Κισάμου.

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων ζήτησε εξηγήσεις από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Πόπη Ψαρουδάκη, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την εφαρμογή μιας νομοθετικής ρύθμισης η οποία είναι σε ισχύ εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, χωρίς ωστόσο να εφαρμόζεται στην υπόλοιπη επικράτεια. Η κ. Ψαρουδάκη αιτιολόγησε την απόφαση επικαλούμενη αριθμητικά στοιχεία που δεν επιτρέπουν όπως είπε την λειτουργία μικρών τμημάτων με λίγους μαθητές.

Η αρχική απόφαση για το Δημοτικό Σχολείο της Καντάνου αφορούσε σε υποβιβασμό του σε τετραθέσιο. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις γονέων και κηδεμόνων εκδόθηκε τροποποιητική η οποία όριζε τη λειτουργία του σχολείου ως πενταθέσιου. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου κ. Βασιλική Αντωνογιαννάκη «ενώ υπήρχε δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι σε ορεινούς δήμους δεν θα υπάρξουν υποβαθμίσεις σχολείων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρακάμπτει τον πρωθυπουργό της χώρας και δεν εφαρμόζει την δέσμευση του». Η ίδια εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή έχουν διοριστεί τέσσερις δάσκαλοι στην Κάντανο κάτι που πρακτικά σημαίνει συνδιδασκαλία για τρίτη και τετάρτη όπως επίσης για την πέμπτη και την έκτη τάξη.  

Δύσκολη περιέγραψαν την κατάσταση και οι γονείς και κηδεμόνες που προέρχονταν από τον Δραπανιά Κισάμου. Υπογράμμισαν πως στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής φοιτούν παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές που αδυνατούν να μετακινηθούν στο Καστέλι λόγο απόστασης , για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Σημείωσαν δε πως πολλά παιδιά θα αναγκαστούν παρά τις δυσκολίες να αλλάξουν σχολείο.

Ξεκάθαρη ωστόσο ως προς τη λειτουργία των εν λόγω σχολείων τη φετινή σχολική χρονιά εμφανίσθηκε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Πόπη Ψαρουδάκη υπογραμμίζοντας πως «η λύση είναι αυτή που έχει δοθεί. Αν αλλάξει κάτι με παρέμβαση του Υπουργείου ή του Πρωθυπουργού όπως ειπώθηκε για τους ορεινούς δήμους, θα διερευνήσουμε αν έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να το επανεξετάσουμε».

Νωρίς το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παράσταση στην αντιπεριφέρεια Χανίων. Σε συνάντηση τους με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή επανέλαβαν ότι ο νόμος στον οποίο βασίστηκε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων υπάρχει από το 2005 χωρίς ποτέ στο παρελθόν διευθυντής εκπαίδευσης να έχει στείλει στο υπουργείο Παιδείας εισήγηση για υποβιβασμούς σχολείων!

Τις κινητοποιήσεις στήριξε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με τον πρόεδρο του κ. Αντώνη Τσαλαπάκη να σχολιάζει την παρουσία της αστυνομίας έξω από τα υπό κατάληψη σχολεία των Χανίων. «Είναι απαράδεκτο να υπάρχει τέτοια κατεύθυνση προς τις Αρχές για να τρομοκρατηθούν οι γονείς αντί να γίνονται ενέργειες για την επαναφορά της λειτουργίας της σχολικής μονάδας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση για υποβιβασμό σχολείων αφορά μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και εφαρμόζεται κατόπιν εισήγησης της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής πάντως είπε στους γονείς πως θα επιμείνει για την ικανοποίηση του αιτήματος τους, σημειώνοντας ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη.

Από την περασμένη Δευτέρα ,υπό κατάληψη τελούν τα Δημοτικά Σχολεία Γερανίου, Σκινέ – Φουρνέ, Δραπανιά και Καντάνου.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

 


πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger