Κόσμος

Για σεισμό ισχυρότερο των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιεί τούρκος σεισμολόγος

Ανησυχίες έχουν δημιουργηθεί στην Τουρκία, καθώς ο καθηγητής σεισμολογίας Naci Görür προειδοποίησε για άλλη μια φορά, πως αναμένεται να χτυπήσει στην Κωνσταντινούπολη, σεισμός που σίγουρα θα είναι ισχυρότερος των 7 Ρίχτερ.

Μετά τον τραγικό απολογισμό των τουλάχιστον 60.000 νεκρών από τον σεισμό, της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος κατέστρεψε 11 επαρχίες της χώρας, οι ειδικοί ανησυχούν για άλλον έναν παρόμοιο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής σεισμολογίας Naci Görür μιλώντας στην τουρκική Hurriyet προειδοποίησε πως θα γίνει ισχυρός σεισμός, που θα ξεπερνά τα 7 Ρίχτερ.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος έχουν γίνει ήδη ενέργειες, ώστε να προετοιμαστούν τόσο οι Αρχές, όσο και οι πολίτες.

«Το μέσο των δύο είναι η θάλασσα του Μαρμαρά και δεν έχει γίνει σεισμός από το 1766. Πρόκειται για ένα σεισμικό κενό. Στη γεωλογία, ένα σεισμικό κενό δεν μπορεί ποτέ να συνεχιστεί, πρέπει να γεμίσει. Αυτό το μέρος πρέπει να σπάσει, δεν μπορεί να παραμείνει αδιάσπαστο. Οι κινήσεις και η ενέργεια εκεί θα το σπάσουν σίγουρα. Αυτή η Βόρεια Ανατολία έχει τη συνήθεια να μεταφέρει σεισμούς από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Με άλλα λόγια, όπου το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει δημιουργήσει σεισμό, η δυτική πλευρά αυτού του τόπου έχει γίνει στόχος για τον επόμενο σεισμό», ανέφερε.

«Στην πραγματικότητα, η αλυσίδα σεισμών από το 1939 έως το 2023 ήταν πάντα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αυτά είναι πολύ απλά. Ακόμη και αν η φύση είναι πολύπλοκη, συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα γεγονότα που δεν εξαπατούν πολύ τους ανθρώπους. Ας μην σας πω για τους υπολογισμούς που γίνονται έξω από αυτό, υπάρχει ήδη η οθωμανική ιστορία, η βυζαντινή ιστορία, γνωρίζουμε τους ιστορικούς σεισμούς», είπε Naci Görür.

«Οι πολιτικοί που λένε ότι θα κάνουν την Κωνσταντινούπολη αντισεισμική, είναι υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουν το κοινό και να το αφυπνίσουν σχετικά με έναν σεισμό. Αυτό το έργο δεν είναι μόνο για 3-5 ημέρες, θα ξεκινήσετε από το νηπιαγωγείο και θα συνεχίσετε αυτό το έργο. Υποδομές για παράδειγμα- υπάρχουν τεράστιες αποχετεύσεις, πόσιμο νερό, δίκτυο φυσικού αερίου, σήραγγες, μετρό, δρόμοι στην Κωνσταντινούπολη. Πόσο ανθεκτικά είναι αυτά στους σεισμούς, θα αντέξουν πραγματικά; Πόσο καιρό θα παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Όταν οι δρόμοι είναι κλειστοί, πώς θα εισέλθει η πυροσβεστική και οι διασώστες; Πώς θα πάρουμε τους νεκρούς μας, πώς θα προστατέψουμε αυτούς που βρίσκονται κάτω από την κατάρρευση, δεν είναι αυτά σημαντικά ζητήματα;», πρόσθεσε.

«Έχουν αφήσει τη δουλειά, θα χτίσω 600 κτίρια, θα χτίσω 300 χιλιάδες κτίρια, θα το κάνω εδώ, θα το κάνω εκεί, θα το κάνω αλλού. Γιατί; Οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους, θα το έκανα κι εγώ. Μιλάμε ακόμα για την ετοιμότητα για σεισμούς και την οικοδόμηση κτιρίων. Υπάρχουν σημαντικά θέματα εδώ, η οικοδόμηση είναι επίσης πολύ σημαντική, αλλά θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό», κατέληξε ο καθηγήτης.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button