Υγεία & Διατροφή

Δεκάδες νεκροί στη Γάζα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς την παραμονή του Ραμαζανιού

Ο Iσραηλινός στρατός σφυροκόπησε εκ νέου σήμερα τη Γάζα, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων την παραμονή του Ραμαζανιού και εν μέσω της πλήρους κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, που τελεί υπό πολιορκία και απειλείται με λιμό.

Στο πλαίσιο ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, τον οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα πρώτο πλοίο που θα μεταφέρει βοήθεια είναι έτοιμο να αποπλεύσει από την Κύπρο για τον παλαιστινιακό θύλακα, που έχει ισοπεδωθεί έπειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από το Ραμαζάνι, που ξεκινά αύριο ή μεθαύριο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να επιτρέπει να ελπίζει κανείς σε μια συμφωνία εκεχειρίας σε αυτήν τη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τη Χαμάς, σε 31.045 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ως αντίποινα σε μια άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, τουλάχιστον 85 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε περισσότερες από 60 νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές, που έπληξαν επίσης κατοικίες στο κέντρο και τον νότιο τμήμα της Γάζας, ιδίως στη Χαν Γιούνις. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη ρίψη οβίδων σε σκηνές εκτοπισμένων στην περιοχή Αλ- Μαουάσι, μεταξύ της Χαν Γιούνις και της Ράφας, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην κεντρική Γάζα και στη Χαν Γιούνις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 25 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

«Ταΐζω την κόρη μου με νερό, νερό, απλά για να μην πεθάνει. Δεν έχω άλλη επιλογή», περιγράφει μια μητέρα στην Πόλη της Γάζας, η Μπαράκ Αμπχάρ, κρατώντας στην αγκαλιά της το μωρό της που κλαίει.

Το Ισραήλ πολιορκεί τη Λωρίδα της Γάζας από την 9η Οκτωβρίου και δεν επιτρέπει την είσοδο βοήθειας μέσω της χερσαίας οδού παρά μονάχα με το σταγονόμετρο από την Αίγυπτο, η οποία κρατά κλειστά τα σύνορά της.

Υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού από το 1967 έως το 2005, η Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, συνορεύει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τις τελευταίες ημέρες, χώρες της Δύσης και αραβικές χώρες πραγματοποιούν αεροπορικές ρίψεις δεμάτων με τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα. Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως προετοιμάζουν έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο, που βρίσκεται σε απόσταση 370 χιλιομέτρων από τη Γάζα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζει πως ο απόπλους του πρώτου πλοίου θα γίνει σήμερα, το οποίο θα μεταφέρει 200 τόνους τροφίμων, που φόρτωσαν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Λάουρα Λανούζα, η εκπρόσωπος τύπου της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, εταίρος σε αυτό το σχέδιο της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK), είπε χθες πως οι ισραηλινές αρχές επιθεώρησαν το φορτίο.

Η WCK «έχει ήδη στείλει ανθρώπους της στη Γάζα» και «κατασκευάζουν μια προβλήτα», προκειμένου να μπορέσουν να ξεφορτώσουν το φορτίο, σύμφωνα με την ίδια.

Απομένει να γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο αυτή η βοήθεια θα μεταφερθεί κατά μήκος του θύλακα, που βομβαρδίζεται καθημερινά από το Ισραήλ και βρίσκεται στο έλεος εχθροπραξιών.

«Περισσότερο κακό από καλό»

Ένα πλοίο υλικοτεχνικής στήριξης του αμερικανικού στρατού απέπλευσε από τις ΗΠΑ μεταφέροντας απαραίτητο εξοπλισμό για την κατασκευή μιας προσωρινής προβλήτας στη Γάζα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να ξεφορτωθεί η βοήθεια. Η κατασκευή του θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 60 ημέρες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Εντούτοις, ο ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί για έναν «σχεδόν αναπόφευκτο γενικευμένο λιμό» στη Γάζα, τονίζει πως οι ρίψεις αερομεταφερόμενων φορτίων και η αποστολή βοήθειας από τη θάλασσα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη χερσαία οδό.

Αυτή η βοήθεια περνά από τη Ράφα, μια πόλη που βρίσκεται στην αιγυπτιακή μεθόριο. Εκεί συνωστίζονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι, που σχηματίζουν καθημερινά ουρές σε σημεία διανομής τροφίμων και νερού. Και που φοβούνται για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας ισραηλινής επίθεσης, που ανακοινώθηκε.

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άσκησε εκ νέου κριτική στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο για να τελειώνει με τη Χαμάς και να εισβάλει στη Ράφα.

«Κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο Ισραήλ. Έχει το δικαίωματα να υπερασπίζεται το Ισραήλ, το δικαίωμα να συνεχίζει να επιτίθεται στη Χαμάς. Όμως, πρέπει, πρέπει, πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων και στο εσωτερικό της χώρας του, όπου ένα μέρος της κοινής γνώμης θέλει μια συμφωνία εκεχειρίας, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων, την ώρα που το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται ότι εμποδίζουν την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας.

Χθες το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ απαιτώντας την παραίτηση της ισραηλινής κυβέρνησης, με το πλήθος να φωνάζει «Εκλογές! Τώρα!», «Ντροπή στην κυβέρνηση!».

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button