ΕνημέρωσηΟικονομία

Γιατί ΤΙΤΑΝ, Ηρακλής στρέφονται στο «πράσινο» τσιμέντο – Οι νέες υποδομές και η μείωση ανθρακικού αποτυπώματος

Η ζήτηση για «πράσινο» τσιμέντο αυξάνεται διεθνώς, βοηθώντας προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τις τσιμεντοβιομηχανίες, που αποτελεί βασικό περιβαλλοντικό ζητούμενο και ευρωπαϊκό στόχο.

Για αυτό και οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες, όπως ο ΤΙΤΑΝ και ο όμιλος Ηρακλής (μέλος της Holcim) επιχειρούν να διευρύνουν το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί αλλαγές στη βιομηχανία, με τους επενδυτές και τις χρηματοδοτήσεις να προκρίνουν τα «πράσινα» έργα, κτήρια ή μη (και άλλες υποδομές). Με του ΤΙΤΑΝ και Ηρακλή, να κάνουν επενδύσεις δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μία.

Όπως κατά καιρούς έχουν αναφέρει στελέχη της αγοράς, καταγράφεται αυξανόμενη δυναμική στον χώρο των «πράσινων» κατασκευών και της πιστοποίησης έργων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας, ενεργειακής απόδοσης και βέλτιστων κατασκευαστικών πρακτικών.

Μάλιστα, το 75% των κτιριακών υποδομών στην Ευρώπη χρήζει ενεργειακών αναβαθμίσεων, γεγονός που, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της Ευρώπης για το κλίμα, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση «πράσινου σκυροδέματος και τσιμέντου τα επόμενα χρόνια.

Η μεγαλύτερη ζήτηση για «πράσινα» προϊόντα παρατηρείται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που βρίσκονται σε τροχιά μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος, από εργολάβους δημόσιων έργων υποδομής, από κατασκευαστές εμπορικών και οικιστικών έργων, από τελικούς χρήστες – πελάτες που επιθυμούν να βελτιώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των κτηρίων τους.

Παράλληλα, καταγράφεται και η παροχή κινήτρων από τις κυβερνήσεις. Παγκοσμίως, αποδίδεται στα κτίρια το 38% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με το 11% να αφορά την κατασκευή.

Στην Ελλάδα προχωρούν δεκάδες αναπτύξεις ετησίως, ενώ οι δύο όμιλοι (ελέγχουν αθροιστικά το 80% – 85% της εγχώριας αγοράς), εξάγουν και μεγάλες ποσότητες. Προχτές, η ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε ότι απέκτησε δικαιώματα παραχώρησης σε ορυχείο ποζολάνης στον Ανατολικό Μαρμαρά της Τουρκίας.

Η ποζολάνη, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, είναι ένα υλικό με αυξανόμενη σημασία για τη βιομηχανία τσιμέντου. Χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το κλίνκερ (πρώτη ύλη), το οποίο έχει ασβεστόλιθο και εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Η εν λόγω υποκατάσταση βελτιώνει την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος, μειώνοντας τις εκπομπές CO₂ κατά την παραγωγή. Αλλά και ο Ηρακλής προωθεί επενδύσεις σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, με στόχο, μεταξύ άλλων, να «πρασινίσει» την παραγωγική δραστηριότητα.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων σχετίζονται με το project «OLYMPUS» (επένδυση 320 εκατ.), το οποίο αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του ομίλου στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Από τη λειτουργία της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί, η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO₂ υπολογίζεται στους 1 εκατ. τόνους.

To άρθρο Γιατί ΤΙΤΑΝ, Ηρακλής στρέφονται στο «πράσινο» τσιμέντο – Οι νέες υποδομές και η μείωση ανθρακικού αποτυπώματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button