Επικαιρότητα

Κραυγή αγωνίας από τους πτυχιούχους αρχαιοφύλακες – «Ακούει κανείς;» – Galaksias.com

Χειμερινό ωράριο και κλειστές αίθουσες, μέχρι… νεωτέρας

«Από την 1η Απρίλη, όλα τα μουσεία, μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έχουν προσλάβει με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) το εποχικό προσωπικό που χρειάζονται – κυρίως, Αρχαιοφύλακες και καθαριστές- και λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, 8:00 – 20:00. Αυτό υπαγορεύει η έναρξη της τουριστικής περιόδου και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών που φτάνει σταδιακά στη χώρα μας», σημειώνουν αρχικά στην ανακοίνωσή τους οι πτυχιούχοι αρχαιολόγοι της χώρας υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στα 5 μεγάλα Μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), που έγιναν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν. 5021/2023), για τον… «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής…..», ΔΕΝ έχουν ακόμα εκδώσει τις Προκηρύξεις για το εποχικό προσωπικό, ΔΕΝ έχουν Αρχαιοφύλακες & καθαριστές, για να καλυφθούν οι εποχικές ανάγκες, λειτουργούν με χειμερινό ωράριο και κλειστές τις μισές, τουλάχιστον, αίθουσες.

Όλοι οι χώροι;

Σύμφωνα με τους αρχαιοφύλακες η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων (Π.Ε.Πτ.Α.), έχει απευθυνθεί στη Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, κα Χρυσουλάκη, καθώς και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου, κο Γρυσπολάκη. Αμφότεροι υποστηρίζουν ότι η έγκριση των θέσεων εποχικού προσωπικού για τα 5 μεγάλα Μουσεία βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, το θέμα της έγκρισης είχε τεθεί υπόψιν της Υπουργού Πολιτισμού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Ηράκλειο, και η ίδια η Υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα μεσολαβούσε για την επίσπευσή της. Δυστυχώς, έχει παρέλθει ένας μήνας και η έγκριση βρίσκεται, ακόμα, στο Υπουργείο Εσωτερικών!

Αναρωτιόμαστε, ποια ανυπέρβλητη δυσκολία έχει προκύψει με την έγκριση των θέσεων, οικονομική, νομική ή άλλη, που δεν μπορούν δύο Υπουργοί, Εσωτερικών & Πολιτισμού, να υπερκεράσουν;

Ήδη, τα περισσότερα Μουσεία έχουν προβεί σε ανακοίνωση για χειμερινό ωράριο όλο τον Απρίλιο! Τα 5 μεγάλα Μουσεία της χώρας, πόλος έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών, κλείνουν το μεσημέρι και δίνουν την εικόνα υπολειτουργίας (οι μισές αίθουσες κλειστές) και εγκατάλειψης ( έλλειψη καθαριότητας).

Ένα χρόνο, μόλις, μετά την ψήφιση του νόμου για τον «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής….».

Για άλλη μια φορά, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους…

Για άλλη μια φορά, κυριαρχεί το παράλογο…

Για άλλη μια φορά, διαμαρτυρόμαστε για το αυτονόητο.

Για άλλη μια φορά, οι πιστοποιημένοι Αρχαιοφύλακες περιμένουν τις προκηρύξεις και παραμένουν στην ανεργία.

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;»

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button