ΕνημέρωσηΠολιτική

Οι Αμερικανοί “τα σκάνε χοντρά” για τον “τουρισμό έκλειψης ηλίου” – Galaksias Portal News

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Για όσους ελπίζουν να έχουν μια γεύση από την ολική έκλειψη ηλίου τον Απρίλιο, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Το Six Flags Over Texas φιλοξενεί ένα πάρτι θέασης “Solar Coaster”. Η Holland America έχει μια 22ήμερη κρουαζιέρα Solar Eclipse. Και αφού συμπλήρωσε μια πτήση συνολικής διαδρομής, η Delta Air Lines πρόσθεσε μια δεύτερη, υποσχόμενη άπλετη θέα από «εξαιρετικά μεγάλα» παράθυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά σχεδόν όλα είναι sold out.

Η ολική έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή από περισσότερες από δώδεκα πολιτείες, τροφοδοτεί μια μικρή έκρηξη δαπανών σε ολόκληρο το έθνος. Τα ξενοδοχεία έχουν κρατηθεί, τα κάμπινγκ είναι γεμάτα και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα δεν υπάρχουν πουθενά γύρω από την εκδήλωση της 8ης Απριλίου. Οι πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Αρκάνσας και της Ιντιάνα, αναμένουν ταξίδια και δαπάνες που θα σπάσουν ρεκόρ.

«Αυτό είναι πιθανό να είναι το μοναδικό μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο Μάικλ Πάκο, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας στο Little Rock, ο οποίος προβλέπει ένα απροσδόκητο κέρδος 105 εκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι επίσης σπάνιο. Μια ολική έκλειψη ηλίου – στην οποία το φεγγάρι καλύπτει πλήρως τον ήλιο για λίγα λεπτά – είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή για πολλούς. Έχουν περάσει 99 χρόνια από τότε που η Νέα Υόρκη είδε μία, και 218 χρόνια για το Οχάιο. Αυτή τη φορά, το μονοπάτι της ολότητας θα εκτείνεται από το Τέξας στο Μέιν, καλύπτοντας τμήματα πολλών πολιτειών, όπως το Μιζούρι, το Κεντάκι και η Πενσυλβάνια, στην πορεία.

Η ώθηση σε αυτές τις τοπικές οικονομίες θα μπορούσε να είναι σημαντική. Το Τέξας, το οποίο αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη εισροή επισκεπτών, θα μπορούσε να κερδίσει 428 εκατομμύρια δολάρια από την έκλειψη, σύμφωνα με τον Ρέι Πέριμαν, οικονομολόγο στο Γουάκο. Η κομητεία Τζόνσον, προβλέπει επιπλέον έσοδα έως και 25 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης αναμένει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Αμερικανοί βγήκαν από την πανδημία έτοιμοι να πληρώσουν, ειδικά για αξέχαστες εμπειρίες. Η ολική έκλειψη Ηλίου είναι το απόλυτο παράδειγμα, με την επόμενη να απέχει δύο δεκαετίες για το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνολικά, έως και 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στο μονοπάτι της ολότητας για την έκλειψη.

Η Ιντιάνα προετοιμάζεται για ένα ρεκόρ 500.000 επισκεπτών – περισσότερο από επταπλάσιο από τη συμμετοχή στο Super Bowl του 2012 στην Ιντιανάπολη.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι στους τομείς των μεταφορών, των φυσικών πόρων και της εσωτερικής ασφάλειας συναντώνται εδώ και μήνες για να εξαντλήσουν τα logistics, όπως η διαθεσιμότητα καταλυμάτων και τα σχέδια κυκλοφορίας. Μερικά σχολεία είναι κλειστά εκείνη την ημέρα και η αποκομιδή των σκουπιδιών θα είναι σε αναμονή.

Χίλια μίλια μακριά, κάτι παρόμοιο ισχύει για το χιονοδρομικό του θέρετρο του Βερμόντ. Τα 900 δωμάτια στο Jay Peak έχουν εξαντληθεί από την περασμένη άνοιξη, με τις πρώτες κρατήσεις που σχετίζονται με έκλειψη να ξεκινούν μέχρι και πριν από πέντε χρόνια. Συνολικά, περίπου 8.000 άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του θέρετρου, οι οποίες ξεκινούν από 365 δολάρια για δύο άτομα.

Ένα συγκρότημα θα παίξει το “Dark Side of the Moon” των Pink Floyd ακριβώς καθώς ξεκινά η έκλειψη. Επίσης ετοιμάζεται κι ένας γάμος 50 ατόμων στην κορυφή του βουνού.

Η Planetary Society, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός φιλοξενεί μια κατασκήνωση 1.000 ατόμων σε έναν χώρο γάμου στο Fredericksburg, του Τέξας. Θα υπάρξουν συνομιλίες αστρονομίας στο γυάλινο παρεκκλήσι και τηλεσκόπια και παιχνίδια στο γρασίδι. Τα εισιτήρια κοστίζουν 325 δολάρια και μέχρι στιγμής η λίστα των συμμετεχόντων περιλαμβάνει άτομα από σχεδόν και τις 50 πολιτείες, συν τη Φινλανδία, την Ιαπωνία και την Ισπανία.

Η 66χρονη Τζιουλιέν Τέιλορ είναι αποφασισμένη να δει την έκλειψη και έχει κλείσει δωμάτια ξενοδοχείων σε τρεις πολιτείες, για κάθε ενδεχόμενο. Η συνταξιούχος νοσοκόμα, που ζει στη βορειοδυτική Ιντιάνα, σχεδιάζει να πάει με το αυτοκίνητο στο Αρκάνσας με τον σύζυγό της, την αδερφή, τον ενήλικα γιο της και το ντάξχουντ τους, τον Ντίτερ. Αλλά αν δεν το καταφέρει ή ο καιρός είναι κακός, έχει επίσης κρατήσει δωμάτια πιο κοντά στο σπίτι, στην Ιντιανάπολη και στο Φίντλεϊ του Οχάιο.

Η Tέιλορ είδε τη μερική έκλειψη το 2017, αλλά εύχεται να είχε βιώσει την ολότητα. «Εκείνη τη στιγμή, είπα, “Αν είμαστε ακόμα ζωντανοί, θα πάμε στην επόμενη”», είπε. «Αυτή είναι πιθανώς η τελευταία μας ευκαιρία στη ζωή μας, οπότε θα κάνουμε την προσπάθεια».

Η Tέιλορ έχει ξοδέψει περίπου 2.500 δολάρια σε κρατήσεις ξενοδοχείων και λέει ότι μετά βίας μπορεί να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό της. Ο σύζυγός της, ωστόσο, είναι λιγότερο ενθουσιασμένος: «Απλώς δεν ασχολείται καθόλου με αυτό», είπε. «Παραπονιέται: Γιατί πάμε; Θα μπορούσαμε να πάμε κάπου πιο διασκεδαστικά εκτός από το Αρκάνσας».

Σε κάθε περίπτωση, η Τέιλορ ενεργοποιείται. Ψάχνει πάνω από δορυφορικούς χάρτες για να βρει τις καλύτερες περιοχές προβολής και γεμίζει ένα ψυγείο Yeti με νερό, φρούτα και μπαστουνάκια τυριού σε περίπτωση που κολλήσουν στο δρόμο για ώρα.

«Αν το χάσουμε», είπε, «δεν θα είναι λόγω έλλειψης προσπάθειας».

Πάντως την ώρα που τους Αμερικάνους πιάνει φρενίτιδα με τις εκλείψεις, οι “αληθινοί” Αμερικάνοι, δηλώνουν ότι δεν κοιτάζουν ψηλά στον ουρανό όσο διαρκεί μια έκλειψη. Πρόκειται για τους Ιθαγενείς Ναβάχο, τη δεύτερη σε μέγεθος φυλή Ινδιάνων στην Αμερική μετά τους Τσιρόκι.

Η λέξη για την έκλειψη στη γλώσσα των Ναβάχο είναι “τρώγοντας τον ήλιο”. Στην παράδοση των Ναβάχο πιστεύεται ότι ο ήλιος πεθαίνει κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης και ότι είναι ένα οικείο γεγονός μεταξύ της Γης, του Ήλιου και της Σελήνης.

​Οι άνθρωποι, λένε, πρέπει να παραμείνουν στο εσωτερικό, αδιάφοροι κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου. Δεν υπάρχει φαγητό, πιοτό, ύπνος, ύφανση ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, καθώς η στιγμή θεωρείται “ιερή”.

«Το φεγγάρι και ο ήλιος είναι ιερά με τον τρόπο που δημιουργήθηκαν και δεν πρέπει να βλέπεις το φεγγάρι ή να το κοιτάζεις το για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζει το μυαλό σου και το σώμα σου. Ειδικά για μια γυναίκα που κουβαλάει μωρό. Διότι όταν υπάρχει μια έκλειψη, είτε σεληνιακή είτε ηλιακή, αυτή είναι μια ιερή περίοδος όπου ο ήλιος, το φεγγάρι και η γη είναι κάπως σαν να βρίσκονται σε οικειότητα όταν ευθυγραμμίζονται. Είναι τόσο ιερό πράγμα αυτό που συμβαίνει στον ουρανό, που δεν πρέπει να κοιτάμε».

Με πληροφορίες από Washington Post & The Arizona Republic

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button