Επικαιρότητα

Εκστρατεία καθαρισμού με 200 εθελοντές στις “απάτητες” παραλίες της Χρυσής ετοιμάζει ο Δήμος Ιεράπετρας

Η σχετική ΚΥΑ που προσδιορίζει τις περιοχές προστασίας σε όλη τη χώρα υπεγράφη και τα αρμόδια υπουργεία έδωσαν στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα, των «απάτητων» παραλιών στις οποίες απαγορεύεται να τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες

Ενώ τέθηκε  σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 «απάτητες παραλίες» σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες είναι οι παραλίες της νήσου Χρυσής, το Βάι  και τα Φαλάσαρνα, ο Δήμος Ιεράπετρας επισημαίνει ότι, η Χρυσή είναι ήδη ανοικτή για το κοινό και ετοιμάζει μεγάλη εξόρμηση καθαρισμού των παραλιών της  με 200 εθελοντές στις 12 Μαίου, εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Η σχετική ΚΥΑ που προσδιορίζει τις περιοχές προστασίας σε όλη τη χώρα υπεγράφη και τα αρμόδια υπουργεία έδωσαν στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα, των «απάτητων» παραλιών στις οποίες απαγορεύεται να τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

«Αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται έτσι κι αλλιώς στις παραλίες της Χρυσής τα τελευταία χρόνια που είναι σε ισχύ το σχέδιο δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος της Χρυσής. Εμείς ενημερώνουμε όλους εκείνους που επιθυμούν να επισκεφτούν τη Χρυσή,  με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αποβίβαση και στην επιβίβαση τους στα πλωτά σκάφη αναψυχής, που κάνουν τον περίπλου του σμαραγδένιου νησιού, ότι οι παραλίες του είναι ανοικτές για όλο τον κόσμο, αλλά απαγορεύεται η είσοδος των επισκεπτών μέσα στο δάσος.

Για να βοηθήσουμε το προστατευόμενο οικοσύστημα της Χρυσής να αναταχθεί, οργανώνουμε ως Δήμος Ιεράπετρας, στις 12 Μαϊου  μια μεγάλη εξόρμηση καθαριότητας με 200 εθελοντές, από τους οποίους οι 180 θα μείνουν στις παραλίες΄Πελεγκρίνα΄και στου ΄Βουγιού το Μάτι΄, για να μαζέψουν όλα τα σκουπίδια που έχουν απομείνει στη λευκή άμμο, ενώ 20 μόνο από τους 200 εθελοντές θα αναλάβουν να μπούν μέσα στο δάσος να μαζέψουν ότι σκουπίδι έχει απομείνει, ώστε να κάνουμε το νησί να αστράφτει από καθαριότητα.

Επιδιώκουμε  και με τις υπόλοιπες  δράσεις που θα οργανώσουμε στη συνέχεια, να βοηθήσουμε να επανέλθει το οικοσύστημα σε ένα καλό επίπεδο, ώστε να ξανά πάρει ο Δήμος στα χέρια του τη διαχείριση του. Στις12 Μαίου, οι εθελοντές μας, θα μεταφερθούν δωρεάν στη Χρυσή από τα πλωτά του Συλλόγου Επαγγελματικών Σκαφών αναψυχής, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη τις πρώτες ημερήσιες κρουαζιέρες κάνοντας τον περίπλου της Χρυσής με ξένους επισκέπτες, που έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας», μας ενημέρωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για θέματα  Χρυσής, Δημοτικής Αστυνομίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος κ Μιχάλης Σπυριδάκης.

2
Μιχάλης Σπυριδάκης αντιδήμαρχος Ιεράπετρας

 Στις ημερήσιες κρουαζιέρες που έχουν ήδη ξεκινήσει από το λιμάνι της Ιεράπετρας για τη νήσο Χρυσή, δραστηριοποιούνται εφέτος 8 μικρά επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και ένα ημερόπλοιο, που όλα μαζί έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στις παραλίες της Χρυσής καθημερινά γύρω στους 500 επισκέπτες.

«Έχουμε ξεκινήσει ήδη με μικρό αριθμό επισκεπτών να μεταφέρουμε κόσμο στις παραλίες της Χρυσής και μέχρι τις15 Μαίου,  θα έχουμε διαθέσιμα στο λιμάνι της Ιεράπετρας καθημερινά 8 μικρά σκάφη αναψυχής, ορισμένα εκ των οποίων θα κάνουν και πριβέ κρουαζιέρες, όπως κάναμε από παλιά.

Πλέον έχουμε συνηθίσει τους περιορισμούς που μας έχουν επιβληθεί, αποβιβάζοντας τους επισκέπτες μας 20 με 30 μέτρα από την ακτή και εκείνοι κολυμπώντας βγαίνουν στην παραλία, όπου πρέπει να παραμείνουν , χωρίς να τους επιτρέπεται να εισέλθουν στο δάσος των κέδρων. Για τους επισκέπτες που δεν μπορούν να κολυμπήσουν, φροντίζουμε να τους επιβιβάζουμε σε μικρά φουσκωτά βαρκάκια και να τους αποβιβάζουμε γύρω στα 10 μέτρα από την ακτή όπου το νερό τους φτάνει στο γόνατο και είναι έτσι πιο ασφαλείς.

Δεν πετούμε κανέναν στη θάλασσα όπως λένε, ορισμένοι που έχουν τους δικούς τους λόγους και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Σεβόμαστε τους επισκέπτες μας και φροντίζουμε για την ασφάλεια τους», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Ιεράπετρας κ Νίκος Βαρδάκης.

Τα μικρά επαγγελματικά σκάφη αναψυχής της Ιεράπετρας, κατά τις ημέρες που λόγω καιρικών συνθηκών δεν επιτρέπεται ο απόπλους για τη νήσο Χρυσή, έχουν την εναλλακτική της κρουαζιέρας στα ανατολικά και στα δυτικά της πόλης, πλέοντας κοντά στην δαντελένια ακτογραμμή, όπου οι δεκάδες μικρές και μεγάλες παραλίες αποζημιώνουν τους επισκέπτες που πολλές φορές επιλέγουν να βγούν για μπάνιο σε κάποια από τις μικρές κρυφές πριβέ παραλίες που υπάρχουν μακριά από τον κόσμο .

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button