Υγεία & Διατροφή

Εμβόλια για όλους: Η πρωτοβουλία που θωρακίζει τους ευάλωτους πολίτες από τον κορονοϊό

Πρωτοβουλία για την υγειονομική θωράκιση και τον εμβολιασμό των ευάλωτων πολιτών κατά του κορονοϊού, με σκοπό να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν όσοι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Αυτό αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αυξήσει την πρόσβαση αυτών των ομάδων στη διαδικασία του εμβολιασμού τόσο για την προστασία της υγείας τους όσο και για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σε ποιους απευθύνεται

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε πολίτες που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες και συγκεκριμένα:

α) Έλληνες και αλλοδαπούς που είναι άστεγοι

β) Υπηκόους τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως νομιμότητας διαμονής

γ) Μετακινούμενους πληθυσμούς

δ) Άτομα με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή απεξαρτημένα άτομα

ε) Γενικότερα, όλες τις ομάδες πληθυσμού με περιορισμένη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ζωή

Η πρωτοβουλία στηρίζεται σε δύο άξονες:

1) Εμπλοκή των ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό (ΠΑΜΚΑ) και Πιστοποιητικού Εμβολιασμού μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών, των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και των Κέντρων Κοινότητας.

Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων σχετικά με την χορήγηση ΠΑΜΚΑ, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο έχει λάβει, ήδη, αιτήματα συμμετοχής από 80 δήμους και ο συνολικός αριθμός των φορέων που συμμετέχουν φτάνει τους 114. Επιπλέον, έχει αποσταλεί, εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εμπεριέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τους χρήστες που θα αποδίδουν ΠΑΜΚΑ.

2) Συνεργασία με Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών στον εμβολιασμό των ευάλωτων κατηγοριών πληθυσμού:

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, ήδη, έχει εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία καλεί τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στη διαδικασία εμβολιασμού των παραπάνω ευάλωτων ομάδων.

Η ανταπόκριση των ΜΚΟ και η έως τώρα συνεργασία τους στο εν λόγω εγχείρημα είναι πολύ σημαντική και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εξέτασε τις αιτήσεις συμμετοχής φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και ήδη έχει γίνει με την αρμόδια ΥΠΕ η συμβασιοποίηση πέντε φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών. Συγκεκριμένα, οι φορείς που θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά της COVID-19 είναι τα Σωματεία PRAKSIS, οι Γιατροί του Κόσμου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SAMS.

Θα ακολουθήσουν συντονιστικές συναντήσεις και οι αντίστοιχες εκπαιδεύσεις για τη διενέργεια της πράξης του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός των ευάλωτων προσώπων θα γίνεται είτε στα πολυιατρεία των Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών είτε μέσω Κινητών Μονάδων, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας, υγιεινής και ασφάλειας και τον προγραμματισμό του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά την απόδοση ΠΑΜΚΑ, τον εμβολιασμό και την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και τη μετακίνηση από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα ή τις υπηρεσίες που εκδίδουν αυτά τα πιστοποιητικά, δεν επιτρέπεται η σύλληψη για μη νόμιμη παραμονή και εργασία. Και αυτό γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας τόσο των εμβολιαζόμενων όσο και της κοινωνίας υποδοχής αποτελεί υπέρτατο αγαθό, το οποίο δεν συνδέεται με το καθεστώς παραμονής.

To άρθρο Εμβόλια για όλους: Η πρωτοβουλία που θωρακίζει τους ευάλωτους πολίτες από τον κορονοϊό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger