ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς μεταμορφώνεται η οδός Πειραιώς – Τα σημαντικότερα projects – Galaksias Portal News

Άρδην αναμένεται να αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια η εικόνα της οδού Πειραιώς, από το μπαράζ νέων κτιριακών υποδομών, ανακαινίσεων και αναπλάσεων που βρίσκονται στα σκαριά.

Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικά «ταλαιπωρημένη» και παρηκμασμένη, καθώς αριθμεί ένα μεγάλο αριθμό εργοστασίων, τα οποία με την πάροδο των χρόνων εγκαταλείφθηκαν. Σήμερα, ωστόσο, ισχυροί όμιλοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την οδό Πειραιώς, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια, με σκοπό να της δώσουν νέα πνοή και εικόνα.

Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη επένδυση που κάνει η Noval του Ομίλου Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς 252 στις παλιές εγκαταστάσεις του Ομίλου. Πρόκειται για συγκρότημα που αποτελείται από 25 βιομηχανικά κτίρια, συνολικής επιφάνειας 43.868 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 72.568 τ.μ., με χρήση αποθήκευσης, γραφείων και βιομηχανικών χώρων, ενώ περιλαμβάνει και δύο διατηρητέα κτίρια.

Το εν λόγω project στοχεύει στη δημιουργία μιας αναδυόμενης «Design District Περιοχής», η οποία θα μετατραπεί σε ένα σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο με βιώσιμο χαρακτήρα.

Ειδικότερα, η σχεδιαζόμενη επένδυση αναμένεται να περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχείων, πολιτιστική, τεχνολογίας – έρευνας και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας GLA η οποία θα ανέλθει στα 56.740 τ.μ. Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθούν πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. αλλά και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 22.620 τ.μ. 

Για το συγκεκριμένο έργο η αδειοδοτική διαδικασία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου ενάμισι έτος για την ολοκλήρωσή της, καθώς αυτή τη στιγμή προηγείται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου  Athens Heart σε ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων από την Premia Properties, το οποίο στη συνέχεια θα μισθωθεί εξ ολοκλήρου στην ΑΑΔΕ. Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη επένδυση ΑΕΕΑΠ στην περιοχή, καθώς η ανακατασκευή του πρώην Athens Heart έχει κοστίσει συνολικά 30 εκατ. ευρώ.

Μέχρι, ωστόσο, να παραδοθεί στην ΑΑΔΕ, στόχος της διοίκησης είναι να δοθεί στο νέο κτίριο, το οποίο θα είναι πιστοποιημένο κατά LEED Gold, ένα νέο όνομα. Παράλληλα, έχει αποκτηθεί κι ένα όμορο μικρό οικόπεδο, επί του οποίου ήδη ανεγείρεται ένας ακόμη χώρος γραφείων, ο οποίος θα επικοινωνεί με το κυρίως κτίριο μέσω γέφυρας.

Μια ακόμη επένδυση που αλλάζει σημαντικά πρόσωπο στην περιοχή είναι η μετατροπή του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας ΒΕΛΚΑ σε ένα μικτό συγκρότημα κτιρίων που θα περιλαμβάνει γραφεία αλλά και ένα μεγάλο μέρος του θα αφορά κατοικίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Το έργο το έχει αναλάβει να το υλοποιήσει η εταιρεία 3V, ιδιοκτήτρια του ακινήτου, στην οποία πλέον συμμετέχουν η Dimand και η ΑΒΑΞ Development, θυγατρική του ομίλου ΑΒΑΞ.

Το ακίνητο παρουσιάζει σημαντικότατα πλεονεκτήματα πρόσβασης, λόγω της εγγύτητάς του σε βασικούς οδικούς άξονες (Εθνικές Οδούς Αθηνών-Λαμίας, Αθηνών-Κορίνθου, Λεωφόρος Ποσειδώνος), αλλά και σε συγκοινωνιακά δίκτυα όπως το μετρό, μέσω του Σταθμού Νέου Φαλήρου, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο ακίνητο.

Σημαντικό μερίδιο στην ανάπτυξη της Πειραιώς αναμένεται να έχει και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε καθώς η εταιρεία στοχεύει να προχωρήσει στην ανάπλαση των κτιρίων του ιστορικού δρόμου. Μέσα μάλιστα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός με σκοπό να ανακηρυχθεί ο φορέας που υλοποιήσει το έργο, ήδη ωστόσο οι Δήμοι Αθηναίων, Ταύρου, Μοσχάτου, Ρέντη, Πειραιά είναι σύμφωνοι στη δημιουργία μιας προγραμματικής σύμβασης.

Το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, επί της οδού Πειραιώς 166,  αποτελεί επίσης ένα ακόμη έργο που βρίσκεται στα σκαριά. Πρόκειται για το νέο βιοκλιματικό κτίριο, με τη συνολική του αξία να ξεπερνά τα 139 εκατ. ευρώ, έχοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Το νέο «πράσινο» συγκρότημα θα ενώσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα μισθωμένα κτίρια, υπό μία ενιαία στέγη.

To άρθρο Πώς μεταμορφώνεται η οδός Πειραιώς – Τα σημαντικότερα projects δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button