Κόσμος

«Ήρωας της Ουκρανίας» ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων – Galaksias.com

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ονόμασε σήμερα τον πρώην επικεφαλής του στρατού στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι «Ηρωα της Ουκρανίας», μία ημέρα μετά την αντικατάστασή του στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στον πόλεμο με τη Ρωσία μέχρι σήμερα.

Ο δημοφιλής Ζαλούζνι, που επέβλεψε την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας καθ΄όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αντικαταστάθηκε χθες, Πέμπτη, από τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων στρατηγό Ολεξάντρ Σίσρκι.

Η απόφαση να απονεμηθεί η υψηλότερη κρατική τιμητική διάκριση στον Ζαλούζνι είναι μια ένδειξη πως η ομάδα του Ζελένσκι προσπαθεί να στείλει μήνυμα ενότητας και σεβασμού για τον Ζαλούζνι μετά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Ανακοινώθηκε με διάταγμα στην ιστοσελίδα του προέδρου.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ζαλούζνι απολαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης από τον Ζελένσκι. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στην απομάκρυνσή του, όμως πολλοί Ουκρανοί έχουν αμφισβητήσει ανοικτά την αποπομπή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η στρατιωτική αναδιάρθρωση ακολούθησε μήνες εικασιών για ένα ρήγμα μεταξύ των δύο πιο εξεχουσών μορφών του πολέμου στην Ουκρανία σχετικά με το πώς σκέπτονται τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, που μπαίνει σε λίγο στον τρίτο χρόνο.

Ανακοινώνοντας τις αλλαγές την Πέμπτη, ο Ζελένσκι είπε πως δεν είναι πολιτικοί οι λόγοι της απομάκρυνσης και πως αισθάνεται ότι χρειαζόταν μια ανανέωση στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις χερσαίες επιχειρήσεις της Ουκρανίας το 2023 που δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αντεπίθεση το περασμένο καλοκαίρι αλλά δεν κατάφεραν να διασπάσουν τις πολύ καλά οχυρωμένες αμυντικές γραμμές της Ρωσίας.

Από τότε ένα ζωτικής σημασίας νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ καθυστερεί επί μήνες λόγω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button