ΕνημέρωσηΟικονομία

Γιατί οι ξένοι επιλέγουν Ελλάδα – Οι νέες τάσεις – Galaksias Portal News

Παρά τον επίμονο πληθωρισμό, τις διακυμάνσεις των επιτοκίων και των συνεχών μεταβολών του αγοραστικού ενδιαφέροντος, η Ελλάδα εξακολουθεί να σε βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία ετήσια έκθεση Luxury Outlook του οίκου Sotheby’s International Realty, το 2024, το τοπίο των ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει θετική εξέλιξη, δημιουργώντας προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδυτές και ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων.

Η ζήτηση για τα ελληνικά πολυτελή ακίνητα αυξάνεται σταθερά, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει οικονομικά και βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του οικονομικού κύκλου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty η θετική πορεία της εν λόγω αγοράς οφείλεται στις βελτιωμένες συνθήκες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, οι οποίες και μέσα στο 2024 θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης και στο κλείσιμο συμφωνιών στον τομέα των πολυτελών ακινήτων.

Η ευκολότερη πρόσβαση μάλιστα σε δάνεια στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους αγοραστές να επενδύσουν στα πολυτελή ακίνητα της Ελλάδας.

Οι λόγοι ωστόσο που είναι περιζήτητη η Ελλάδα για τις βίλες της δεν περιορίζονται στο γεγονός ότι υπάρχει οικονομική ανάπτυξη αλλά κυρίως οφείλεται στο ό,τι οι τιμές της αν και τα τελευταία χρόνια σημείωσαν αύξηση, εξακολουθούν να είναι αισθητά χαμηλότερες και πιο προσιτές, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, οι άλλοτε διάσημοι προορισμοί της Ευρώπης που τραβούσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν φαίνεται πλέον ότι μπορούν να διασφαλίσουν ικανοποιητικά τη σχέση τιμής-απόδοσης. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ιταλίας, παραδείγματος χάριν, οι τιμές για αγορά κατοικίας είναι διπλάσιες σε σχέση με της Ελλάδας, στη νότια Γαλλία μία βίλα μπορεί να φτάσει να κοστίζει έως 75.000 ανά τ.μ.

Οι ακτές της Ισπανίας πλέον αποτελούνται κατά κύριο λόγο από 20ώροφες πολυκατοικίες, ενώ ακόμη και στην Κροατία οι τιμές είναι αισθητά πιο ανεβασμένες από την εγχώρια αγορά.

Στην Ελλάδα, αντιθέτως, υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστεί εξοχική κατοικία αξίας 250.000 έως 350.000 ευρώ κοντά στη θάλασσα, που σε ορίζοντα πενταετίας θα μπορεί να δώσει αποδόσεις έως και 50%. Την ώρα που πολλοί είναι και οι ξένοι επενδυτές που αναζητούν στους θερινούς προορισμούς της χώρας βίλες ακόμη και αξίας τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων.

Παράλληλα, παρατηρείται και η τάση να αγοράζονται εξοχικές κατοικίες από τα σχέδια, καθώς υπάρχει ένα κέρδος περίπου 20% σε σχέση με ένα σπίτι που ήδη έχει κατασκευαστεί.

Οι ξένοι αγοραστές, που επιλέγουν κυρίως την εγχώρια αγορά πολυτελών κατοικιών προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, αλλά και Αυστραλία. Υψηλό ωστόσο το τελευταίο διάστημα για τις ελληνικές βίλες είναι και το ενδιαφέρον των Αμερικανών.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα οι Αμερικανοί αγοραστές γενικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν τώρα μια τάση να αναζητούν μια σειρά από διεθνείς τοποθεσίες για την επόμενη αγορά ακινήτων τους. Στο ραντάρ τους εκτός από την Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκονται η Λατινική Αμερική, η Κίνα και μέρη της Δυτικής Ευρώπης.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η έρευνα στην εν λόγω αγορά αναδύονται σταδιακά νέες τάσεις και νέες χώρες μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι της αγοράς. Στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι και η μετάβαση σε μικρότερες και πιο εύχρηστες κατοικίες, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη της αγοράς των κατοικιών πόλης και επιτρέπει στους αγοραστές να εξετάσουν ορισμένες από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων νησιωτικών περιοχών.

Η προσοχή ωστόσο στις μικρότερες κατοικίες δεν συνεπάγεται και υποχωρήσεις στις παροχές. «Τα διαμερίσματα και τα κτίρια που προσφέρουν υπηρεσίες και ανέσεις ξενοδοχειακού επιπέδου επαναπροσδιορίζουν την έννοια της πολυτελούς διαβίωσης» όπως σχολιάζει ο κ. Σαββαΐδης .

Ακόμη, ανεβαίνουν σημαντικά και τα βιώσιμα σπίτια, οι προηγμένες τεχνολογίες και ειδικότερα η τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, η αναβίωση παραδοσιακών υλικών, όπως το μάρμαρο και η πέτρα, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Προσθέτει επίσης ότι: «Εκτυλίσσεται μία αναγέννηση με διαχρονικά υλικά, όπως το μάρμαρο και η πέτρα να επανεμφανίζονται, ενώ παραμένουν κυρίαρχα τα σύγχρονα σχέδια με λείες γραμμές».

Παράλληλα, μία ακόμη αγορά η οποία έχει προκαλέσει ιδιαίτερα αίσθηση λόγω της δυναμικής ένταξή της στην αγορά είναι το Ντουμπάι, η πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Knight Frank LLP, διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις κατοικιών αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω πέρυσι στο Ντουμπάι, αφού ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου αγόρασαν σπίτια στο επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο της Μέσης Ανατολής.

Η ζήτηση για ακίνητα στο Ντουμπάι ανθεί, καθώς ο χειρισμός της πανδημίας από την κυβέρνηση και η φιλελεύθερη πολιτική προσελκύουν περισσότερους ξένους. Ο τομέας του πολυτελούς real estate επωφελείται επίσης από την εισροή επενδυτών, όπως οι Ρώσοι, που επιδιώκουν να θωρακίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι κρυπτο-εκατομμυριούχοι και οι πλούσιοι Ινδοί που δημιουργούν δεύτερες κατοικίες όπως αποκαλύπτει και το Bloomberg.

To άρθρο Πολυτελή ακίνητα: Γιατί οι ξένοι επιλέγουν Ελλάδα – Οι νέες τάσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button