ΕνημέρωσηΟικονομία

Το «μέτωπο» που έσπασε με το καλημέρα, τα 24 εξώδικα στην Άννα Μισέλ, το κλίμα στην αγορά μετά την πρόταση δυσπιστίας, η μάχη ΔΕΗ – NRG για τους φορτιστές, τα μυστήρια της Q&R και οι «ισχυροί πόλοι» της πληροφορικής

Πριν αλέκτορα φωνήσαι

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κατέθετε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με τις υπογραφές και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν στο βήμα της ολομέλειας για να αναπτύξει το σκεπτικό, η Κουμουνδούρου έστειλε το άρθρο του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη με το οποίο απαξίωνε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εκτιμούσε ότι θα εξελιχθεί σε «κοκορομαχία» ως προς το ποιος θα πιστωθεί την πρόταση μομφής και σε ένα «σόου» και στο τέλος τίποτα δεν θα πετύχει.

Στον αέρα το «μέτωπο»

Το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι παρά το γεγονός ότι υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας τέσσερα κόμματα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Πλεύση Ελευθερίας (85 βουλευτές), ο Στέφανος Κασσελάκης στην ουσία τίναξε στον αέρα το αντικυβερνητικό μέτωπο. «Γύρω από την πρόταση μομφής στοιχίζονται όλοι εκείνοι οι «προοδευτικοί» πολιτικοί που απέκλειαν προεκλογικά τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για κυβερνητική συνεργασία, διατηρώντας τον Μητσοτάκη στην εξουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κυβερνήσει για δεύτερη φορά -κι αυτός ανανεωμένος, ανυποχώρητος, ανεξάρτητος- οι ίδιοι «προοδευτικοί» άνθρωποι θα είναι πάλι απέναντί του». Κάλεσε μάλιστα τους ψηφοφόρους που στηρίζουν αυτά τα κόμματα να κρίνουν «στάσεις και συμπεριφορές», και να δώσουν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ο Ανδρέας!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου από τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν μικρό κόμμα συνήθιζε από την επομένη των εκλογών να ζητάει εκλογές. Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο Λονδίνο δήλωσε ότι είναι νέο-σοσιαλιστής και πολιτικό πρότυπο του έχει τον Ανδρέα. Ακολούθησε το παράδειγμα του. Ζήτησε δυο φορές μέσα σε ένα 24ωρο εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί. Έθεσε επίσης θέμα διεθνών παρατηρητών στις εκλογές αμφισβητώντας το αδιάβλητο των εκλογών που παραπέμπει στον Τράμπ. Στελέχη όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης περιορίζονται στο να ζητήσουν εκλογές ενώ άλλα όπως ο Γιώργος Τσίπρας θέτουν ερωτήματα. Πολλά επεισόδιο στο πρωτόγνωρο πολιτικό θρίλερ θα ζήσουμε ακόμη.

Ένας Survivor στον Λοβέρδο

Ο πρώην παίκτης του reality παιχνιδιού Survivor και πρόεδρος της Βαρβάκειου Αγοράς Βασίλης Σίμος ανακοινώνεται σήμερα από τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου ως ο πολιτικός εκπρόσωπος τους. Ξεχώρισε για τις επιδόσεις του ως survivor. Συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση στην Βαρβάκειο Αγορά. Είναι πολύ αγαπητός στους συναδέλφους του ιχθυοπώλες που τον εξέλεξαν πρόεδρο της Βαρβακείου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ψηλά στην ατζέντα του την ακρίβεια και είναι αυτός ο βασικός λόγος που ανέθεσε τον συγκεκριμένο ρόλο στον Βασίλη Σίμο, έναν άνθρωπο της αγοράς. Χθες ανακοίνωσε και την εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Είναι η 34χρονη ποινικολόγος Τατιάνα Δουβαρά, αδελφή της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Αλεξάνδρας Δουβαρά.

Από παρέλαση σε παρέλαση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης από παρέλαση σε παρέλαση πάει. Μετά τη συμμετοχή του με τον ουλαμό του Κέντρου Εκπαίδευσης στην τοπική παρέλαση της Θήβας, την ερχόμενη Παρασκευή θα παρελάσει εκ νέου αλλά μέσα στο στρατόπεδο στην τελετή της ορκωμοσίας του. Θα είναι εκεί με τους συγγενείς των άλλων στρατιωτών και ο σύζυγος του Τάιλερ Μάκμπεθ που θα έρθει από τις ΗΠΑ όπου πήγε να δει την οικογένεια του. Μετά θα τον πάρει και θα φύγουν από την Θήβα καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει πενθήμερη άδεια. Επιστρέφοντας θα πάρει το απολυτήριο του και η ολιγοήμερη στρατιωτική εμπειρία του θα λήξει εκεί. Άλλωστε το ίδιο ισχύει για όλους όσοι ζουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

24 εξώδικα κατά της Άννας Μισέλ

Επιστολή στους 24 απόδημους που της έστειλαν εξώδικα διότι χρησιμοποίησε χωρίς να τους ρωτήσει τα προσωπικά τους δεδομένα (e mail) που είχαν καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών για να ψηφίσουν στο εξωτερικό, έστειλε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Απαντώντας στα ερωτήματα που της έθεσαν αναφέρει ότι η πηγή προέλευσης των emails είναι «το «Αρχείο Αποδήμων 2023», το οποίο περιήλθε στα χέρια της, «στα τέλη Ιανουαρίου 2024, σε ψηφιακή μορφή, από τον τότε Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος σήμερα έχει αποπεμφθεί». Παραδέχεται ότι αυτό το αρχείο προέρχεται «από στοιχεία αποδήμων που είχαν συλλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές του 2023» και δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε στις 19 Φεβρουαρίου.

Και αγωγές;

Το αρχείο περιείχε, «αύξοντα αριθμό εκλογέα, φύλο, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, όνομα συζύγου, ημερομηνία, πόλη και χώρα γέννησης και ψηφοφορίας, ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση» όπως αναφέρει. «Σας διαβεβαιώνω ότι στα στοιχεία που έλαβα δεν περιλαμβάνονται ΑΦΜ, ΑΜΚΑ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία από την εγγραφή σας στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου» τόνισε. Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος των αποδήμων που έκαναν αγωγές κατά του δημοσίου για την διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων από το υπ.Εσωτερικών – ξεπέρασαν τις 100 – έκρινε ότι δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις και συζητάει σοβαρά το ενδεχόμενο και προσωπικών αγωγών στην ευρωβουλευτή μετά τα εξώδικα.

Φεϊγβολάν

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινώσει μέτρα που σκοπεύει να πάρει προκειμένου να μην μπορεί οποιοσδήποτε υπάλληλος να κάνει φεϊγβολάν τα στοιχεία των αποδήμων όπως συνέβη με το συγκεκριμένο αρχείο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξαν κενά ασφαλείας αλλά υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση. Μια μετακλητή υπάλληλος που πήρε χωρίς καμία δυσκολία το αρχεία, το έστειλε στον πρώην τομεάρχη αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο και εκείνος με την σειρά του στην ευρωβουλευτή που είναι πλέον εκτός ευρωλίστας.

Η πρόταση δυσπιστίας και το κλίμα στην αγορά

Δεν περιμένει κάποιος πως η αντιπολίτευση θα κερδίσει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Όμως στην αγορά έχει ξεκινήσει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας μια μεγάλη συζήτηση για «το κλίμα που χαλάει», για τις αποφάσεις που πάνε προς τα πίσω, για τις κρίσιμες μάχες που θα έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση και τελικά θα τις αποφύγει επειδή οι δημοσκοπήσεις είναι πλέον αρκετά δυσάρεστες. Ανεξάρτητα από τις απόψεις του καθενός για την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το αν θεωρεί κάποιος πως έχει ξεφύγει ή όχι η συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στην άμυνα ενώ είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται στην επίθεση. Χωρίς, μάλιστα, να επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει ανάσα! Θα χρειαστεί ανασύνταξη δυνάμεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και, κυρίως, επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα με την οποία αρκετοί υπουργοί φαίνεται πως έχουν χάσει κάθε επαφή.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται!

Αυτό που ξενίζει, πάντως, ορισμένους παρατηρητές είναι η απόπειρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα αντίστοιχο με αυτό που έζησε η Ελλάδα την περίοδο 2011 – 2015 και το οποίο πλήρωσε ακριβά η οικονομία και οι φορολογούμενοι. Οι σύμβουλοι του κ. Κασσελάκη καλό είναι να του θυμίσουν, επειδή πιθανότατα δεν έχει ιδία πείρα, πως οι λεκτικές ακρότητες ενίοτε μπορούν να κάνουν αντίστοιχη ζημιά με τις επιθέσεις «αγανακτισμένων» σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ή κτίρια. Η πρόσφατη έκθεση της Moody’s επισημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει πως δεν θα ξαναγυρίσει σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα και πως μπορεί να συνεχίσει τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Ουδείς ζητάει από την αντιπολίτευση να παραδώσει τα όπλα ή να χειροκροτεί τις (αρκετές) κυβερνητικές αστοχίες. Όμως έχουν περάσει πολύ λίγα χρόνια από την εποχή που οι ξένοι στοιχημάτιζαν τα χειρότερα για τη χώρα μας. Τους διαψεύσαμε και τώρα δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους να επιβεβαιωθούν.

Η μάχη ΔΕΗ – NRG για τα δίκτυα φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

Μπορεί ο όμιλος Motor Oil και η ΔΕΗ να έχουν κοινά συμφέροντα στο πράσινο υδρογόνο, τομέα στον οποίο έχουν ιδρύσει και κοινή εταιρεία, αλλά κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα επικρατήσει στη μάχη για τα δίκτυα φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ Blue, έχει ανακοινώσει το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα εγκατάστασης φορτιστών στη χώρα. Στο τέλος του 2023, τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue ξεπέρασαν τα 2.000 πανελλαδικά, ενώ η εταιρεία διπλασίασε και τις τοποθεσίες των σταθμών φόρτισης προσθέτοντας 277 νέες τοποθεσίες στο δίκτυό της.

Ταυτόχρονα επενδύει σε ταχυφορτιστές, όπως κάνει και η NRG η οποία αξιοποιεί και το δίκτυο πρατηρίων που ελέγχει ο όμιλος Motor Oil. Η τελευταία έχει ήδη εγκαταστήσει περίπου 100 ταχυφορτιστές. Οι 24 ταχυφορτιστές από τους 99 είναι εγκατεστημένοι σε πρατήρια αυτοκινητοδρόμων Σ.Ε.Α. Shell & AVIN, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού οδικού δικτύου. Αυτοί οι δύο ανταγωνιστές φαίνεται πως ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους στους οποίους περιλαμβάνονται και κάποιοι ξένοι όμιλοι με μικρή παρουσία στη χώρα μας.

Τι συμβαίνει στην Q&R και τον κλάδο πληροφορικής;

Δεν γνωρίζουμε αν πράγματι οι εφοπλιστές που μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο αποφάσισαν να φτιάξουν ισχυρό πόλο στην πληροφορική με επίκεντρο την Q&R. Αλλά η αγορά τεχνολογίας είναι σίγουρο πως ψάχνει «ισχυρούς πόλους» όπως φαίνεται και από τις εξαγορές που πραγματοποίησε πέρυσι η Ιντεάλ. Με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 39 εκατ. ευρώ και έσοδα γύρω στα 3,2 εκατ. ευρώ στο περυσινό εξάμηνο, η Q&R είναι από τους μικρούς της πληροφορικής που χώθηκε, όμως, σε σειρά συμβάσεων για έργα του δημοσίου. Εχει ένα συμπαθητικό ανεκτέλεστο γύρω στα 40 – 45 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο του 2023 είχε πάντως μικρές ζημιές και κουβαλάει κάποια βαρίδια που θα ξεφορτωθεί με τις νέες συμβάσεις και τη στήριξη των νέων μετόχων. Έτσι ελπίζουμε. Χθες υπήρξε και μεγάλος θόρυβος γύρω από την CPI μια ακόμα εταιρεία πληροφορικής. Λέτε να γίνει και αυτή «ισχυρός πόλος»;

Τα αραβικού τύπου conglomerates!

Όσοι διαβάζουν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια για μετοχικές αλλαγές σε εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής (συνηθισμένη στις μετοχικές ανατροπές τον τελευταίο καιρό!) προβληματίζονται. Γιατί; Επειδή βλέπουν να διαμορφώνονται γύρω μας κάποιοι «αραβικού τύπου» όμιλοι με παρουσία «από τα χαλιά μέχρι τα αεροπλάνα» που λέει και ένας γνωστός επιχειρηματίας. Άνθρωποι που δεν έχουν που να ξοδέψουν τα εύκολα λεφτά επενδύουν σε ασύνδετους μεταξύ τους κλάδους της οικονομίας και τσαλαβουτούν από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς προφανή στρατηγικό στόχο. Καλό είναι να μπαίνουν νέα κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο. Δεν είναι καλό όμως να γίνονται κινήσεις χωρίς προφανείς στρατηγικές επιδιώξεις, απλά και μόνο με τη λογική «το παίρνω εγώ για να μην το πάρει κάποιος άλλος!». Καταλαβαίνετε νομίζω τι θέλει να πει ο ποιητής.

To άρθρο Το «μέτωπο» που έσπασε με το καλημέρα, τα 24 εξώδικα στην Άννα Μισέλ, το κλίμα στην αγορά μετά την πρόταση δυσπιστίας, η μάχη ΔΕΗ – NRG για τους φορτιστές, τα μυστήρια της Q&R και οι «ισχυροί πόλοι» της πληροφορικής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button