ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν την προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος για τις γυναίκες και την οικογένεια

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η προσπάθεια της Ιρλανδίας να αφαιρέσει τις «παλαιομοδίτικες οικογενειακές αξίες», από το Σύνταγμά της υπέστη διπλή ήττα το Σάββατο, καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις προσφερόμενες τροποποιήσεις, ως εξαιρετικά ασαφείς και απειλητικές, για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες της τρικομματικής κυβέρνησης της Ιρλανδίας παραδέχτηκαν την ήττα, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα από τα δημοψηφίσματα της Παρασκευής, επιβεβαίωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, είπε «όχι» στις προτεινόμενες αντικαταστάσεις για συνταγματικές ρήτρες για το γάμο και την οικογενειακή φροντίδα.

Στα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, η τροπολογία για την αλλαγή του συνταγματικού ορισμού της οικογένειας απορρίφθηκε από το 67,7% των ψηφοφόρων.

Οι προτεινόμενες αλλαγές σχετικά με την οικογενειακή μέριμνα πήραν μια ακόμη πιο σκληρή αποδοκιμασία, με 73,9 τοις εκατό κατά — τη μεγαλύτερη ήττα μιας τροπολογίας στην Ιρλανδική συνταγματική ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι το Σύνταγμα του 1937, το νομικό θεμέλιο για το ιρλανδικό κράτος, θα συνεχίσει να κηρύσσει τον γάμο, ως προϋπόθεση για κάθε οικογένεια, ενώ η αξία των γυναικών στην κοινωνία προέρχεται από την εκτέλεση «καθηκόντων στο σπίτι».

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα της Ιρλανδίας σήμερα, όπου τα δύο πέμπτα των παιδιών γεννιούνται εκτός γάμου και οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται, εκτός σπιτιού.

Η κυβέρνηση, με την υποστήριξη όλων των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήθελε το κοινό να αποδεχθεί δύο τροπολογίες.

Η μια αναγνώριζε ότι τα άτομα σε «άλλες ανθεκτικές σχέσεις» θα μπορούσαν επίσης να σχηματίσουν οικογενειακές μονάδες.

Η άλλη έλεγε ότι η παροχή φροντίδας πρέπει να είναι ευθύνη της ευρύτερης οικογένειας, όχι μόνο της μητέρας.

Αλλά η κυβέρνηση αγωνίστηκε να καθορίσει τι μπορεί να σημαίνουν «άλλες διαρκείς σχέσεις» σε νομικές διαφορές, ενισχύοντας τους φόβους των συντηρητικών, που αφορούσαν στο θέμα ιδιοκτησία γης, λέγοντας ότι τα κληρονομικά δικαιώματα μπορεί να γίνουν ένα διευρυνόμενο πεδίο μάχης, που θα περιλαμβάνει αποξενωμένες συζύγους, υπάρχουσες φίλες και άλλες σχέσεις.

Προς εκνευρισμό της αριστεράς, η κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης να τροποποιήσει τη μακροχρόνια επικρινόμενη φράση «γυναίκες στο σπίτι» χρησιμοποιώντας πιο δυνατή γλώσσα, που περιέχεται σε συστάσεις από μια συνέλευση πολιτών το 2021 και μια κοινοβουλευτική επιτροπή, για την ισότητα των φύλων το 2022.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ αποκάλυψε διαφορετικές προτάσεις τον Δεκέμβριο, που απέφευγαν πολλά από αυτά, που επεδίωκε η πανκομματική επιτροπή.

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι το σύνταγμα του 1937 θα συνεχίσει να
κηρύσσει τον γάμο ως προϋπόθεση για κάθε οικογένεια, ενώ η αξία των γυναικών στην
κοινωνία προέρχεται από την εκτέλεση «καθηκόντων στο σπίτι»

Αυτά τα κείμενα διαβιβάστηκαν στη συνέχεια βιαστικά στο Κοινοβούλιο, με συζήτηση μόνο λίγων ωρών και χωρίς λεπτομερή έλεγχο της επιτροπής.

Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να συμπέσει, με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Επιφανείς ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ατόμων και παιδιών με ειδικές ανάγκες έκαναν εκστρατεία ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης, επειδή άφηνε την οικογένεια υπεύθυνη, για τη φροντίδα, ενώ το κράτος θα «προσπαθούσε» να τα υποστηρίξει — θεωρούμενο από πολλούς ως μίζερο μέτρο.

Ζημιά έκανε στην υπόθεση της κυβέρνησης μια διαρροή εσωτερικών συμβουλών, από την γενική εισαγγελέα της, την παραμονή της δημοσκόπησης προειδοποιώντας, ότι οι τροπολογίες περιείχαν πράγματι κενά, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκπληξη, στα δικαστήρια.

«Φάνηκε να μην ενδιαφέρεται καθόλου η κυβέρνηση να ακούσει τις ανησυχίες για τη διατύπωση και με ίσως λίγη αλαζονεία πίστεψε ότι οι ψηφοφόροι θα παρασυρθούν σε ένα κύμα φεμινισμού την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και απλώς θα περνούσαν αυτά τα δύο δημοψηφίσματα», είπε η Λόρα Καχιλέιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λίμερικ.

«Είδαμε πολύ λίγη εκστρατεία από την πλευρά του “ναι” και πολύ λίγη προσπάθεια να καθησυχάσουν τους ανθρώπους για όλες αυτές τις ανησυχίες που προκύπτουν από την πλευρά του “όχι”», συνέχισε.

«Όταν οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι, είναι πιο πιθανό να απορρίψουν την αλλαγή».

Με πληροφορίες από POLITICO

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button