Κόσμος

Εντάλματα σύλληψης κατά Γκερασίμοφ και Σοϊγκού από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ και κατά του πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για εγκλήματα πολέμου κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Στην ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι οι δικαστές διαπίστωσαν ότι «ευλόγως δημιουργείται η πεποίθηση ότι οι δύο ύποπτοι φέρουν ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατά των ηλεκτροπαραγωγικών υποδομών της Ουκρανίας τουλάχιστον από τις 10 Οκτωβρίου 2022 μέχρι τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου 2023».

Οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούνται ύποπτοι για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου διότι κατηύθυναν τις επιθέσεις κατά αμάχων και κατά μη στρατιωτικών αγαθών στην Ουκρανία, καθώς και ότι προκάλεσαν υπερβάλλουσες τυχαίες βλάβες σε αμάχους. Κατηγορούνται επίσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέσω της διάπραξης «απάνθρωπων πράξεων».

Η Ρωσία, η οποία όπως και η Ουκρανία, δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο και αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους ή μη στρατιωτικές υποδομές.

Η ουκρανική προεδρία χαιρέτισε την «σημαντική απόφαση» της Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του πρώην υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ», έγραψε το Telegram ο Αντριι Γέρμακ, διευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας κάνοντας λόγο για «σημαντική απόφαση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button