Κόσμος

Ρεκόρ 15ετίας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική αγορά το 2023 – Galaksias.com

Με τις περισσότερες εξαγορές που έχουν καταγραφεί σε βάθος 15ετίας στην ελληνική αγορά έκλεισε το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της PwC Ελλάδας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023 εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ), 601 εκατ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, 345 εκατ. ευρώ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και 1,6 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αποεπενδύσεων του ΤΧΣ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2023, πραγματοποιήθηκαν 116 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Εξ αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ ύψους 1,240 εκατ. ευρώ.

Κύριο κλαδικό χαρακτηριστικό αποτέλεσε η συγκέντρωση του κλάδου των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία) και η αύξηση των συναλλαγών σε Ενέργεια και ΑΠΕ. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του έτους είναι η συνεχιζόμενη επενδυτική δραστηριότητα από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity).

Συγκεκριμένα, το 25% της συνολικής αξίας των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (1,5 δισ. ευρώ με 24 συναλλαγές να αφορούν επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τελευταία 10ετία, στην ελληνική αγορά Ε&Σ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων. Από το 2019 και μετά παρατηρείται εμφανής τάση εξωστρέφειας με αυξημένη αξία και αριθμό εξερχόμενων Ε&Σ, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας 5 IPOs αξίας 251,4 εκατ. ευρώ και εκδίδοντας 2 εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας 601 εκατ. ευρώ (Μυτιληναίος ΑΕ και Ideal Holdings SA).

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, το 2024 παρατηρείται αμείωτη δραστηριότητα συναλλαγών Ε&Σ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αναμένεται ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων που μπορεί να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ σε αξία συναλλαγών.

Ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας σημείωσε: «Το 2023, πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες σε αριθμό Εξαγορές και Συγχωνεύσεις της τελευταίας 15ετίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη σταθερότητας και μετασχηματισμού σε μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον κατευθύνθηκε στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και της Τεχνολογίας με 30 συναλλαγές.

Αντίστοιχα, ζωηρό ενδιαφέρον παρουσίασε ο κλάδος της Ενέργειας και των ΑΠΕ, με 21 συνολικά Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, σαφώς υψηλότερες σε αξία, επιβεβαιώνοντας τόσο το εγχώριο, όσο και το διεθνές ενδιαφέρον».

Το 2023, στην κύρια αγορά του ΧΑΑ εισήχθησαν οι εταιρείες Optima Bank, Trade Estates και Orilina Properties, ενώ οι εταιρείες DotSoft και MED στην Εναλλακτική αγορά του ΧΑΑ. Η συνολική αξία των σχετικών συναλλαγών ανήλθε σε 251,4 εκατ. ευρώ έναντι 114,2 εκατ. ευρώ το 2022, όταν και πραγματοποιήθηκαν δύο IPOs.

Αντίστοιχα, μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες και μικρότερες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, με μεγαλύτερη αυτή της Instacar (55 εκατ. ευρώ).

Ως προς το σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός του 2023 τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μείωσαν τον σχετικό δείκτη στο 8,6% του συνόλου των δανείων τους, με τη μεγαλύτερη πώληση, με κωδικό όνομα Sky, να έχει λογιστική αξία 2,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, για το 2024 εκτιμάται πως οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά, θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ λογιστικής αξίας.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, μέσα στο 2023 η αξία τους ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η μεταβίβαση στη UniCredit του ποσοστού που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, έναντι τιμήματος 293,5 εκατ. ευρώ, η συμφωνία του ΤΧΣ με τη Eurobank ύψους 93,7 εκατ. ευρώ, καθώς και η πώληση του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των Ελληνικών Ναυπηγείων σε θυγατρικές του Γ. Προκοπίου έναντι συνολικού τιμήματος 62,5 εκατ. ευρώ, καθώς και η μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έναντι τιμήματος 84,2 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης της PwC Ελλάδας η αξία των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων είναι πιθανό να αγγίξει -ακόμη και να ξεπεράσει- τα επίπεδα του 2023.

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας τόνισε πως «η δυναμική των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων συνεχίζεται αμείωτη καθώς τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια χρονιά-ρεκόρ.

Παράλληλα, το γεγονός ότι για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία Έλληνες επενδυτές συνήψαν συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ με ξένες επιχειρήσεις επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια και τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας. Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί μια σειρά αποκρατικοποιήσεων συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button