ΕνημέρωσηΟικονομία

Προς ολοταχώς προς το Χρηματιστήριο – Galaksias Portal News

Μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2024 αναμένεται να εισαχθεί η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Noval, Παναγιώτης Καπετανάκος, η εταιρεία με αξία ακινήτων ύψους 571 εκατ. ευρώ, κατάφερε να αυξήσει κατά 164% στα καθαρά κέρδη της το 2023, έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αύξηση των εσόδων της από τα ενοίκια.

Η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, τρέχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης που φτάνει στα 94.000 τ.μ. και επικεντρώνεται σε ακίνητα μικτής χρήσης, γραφεία, logistics και κατοικίες. Η εταιρεία Noval ήδη προ ολίγων ημερών παρέδωσε το ένα από τα έξι μεγάλα projects που τρέχει. Ο λόγος για την ολοκλήρωση του πρώτου έργου logistics της εταιρείας στη Μάνδρα Αττικής.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα επιφάνειας 10.000 τ.μ., που έχει μισθωθεί από την εταιρεία Seagull. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε περιέλθει στην κατοχή της εταιρείας στα μέσα του 2022, αποτελώντας μέρος ενός χαρτοφυλακίου 21 ακινήτων που είχαν αποκτηθεί από την εταιρεία.

Στο τομέα των πράσινων γραφείων όπου η Noval ρίχνει μεγάλο βάρος, συνεχίστηκαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου σύγχρονου βιοκλιματικού κτηρίου γραφείων (κατ’ επέκταση υφιστάμενου ακινήτου) σε οικόπεδα επί της Χειμάρρας 16 & Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Το κτίριο με τέσσερα υπόγεια, συνολικής δόμησης περίπου 21.000 τ.μ. επιδιώκει να λάβει πιστοποίηση LEED Gold κατά την ολοκλήρωση. 

Παράλληλα συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες της Α’ Φάσης στο υφιστάμενο εξαώροφο κτίριο γραφείων επί της Λ. Κηφισίας 199, στο Μαρούσι συνολικής δόμησης περίπου 7.000 τ.μ το οποίο επίσης επιδιώκει να λάβει πιστοποίηση LEED Gold.

Το μεγαλύτερο ωστόσο project της εταιρείας στα πράσινα κτίρια είναι με διαφορά το συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων, THE GRID, επί της Χειμάρρας 10-12 & Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, στη θέση «Σωρός» στο Μαρούσι. Πρόκειται για έργο που υλοποιεί μαζί με τη BrookLane και σ’ αυτό ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων ενώ στις 28.12.2023, υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής με την Ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Το συγκεκριμένο έργο μάλιστα τον Αύγουστο του 2023, εντάχθηκε στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 08.09.2023, η THE GRID υπέγραψε, νέο ομολογιακό δάνειο με την Τράπεζα Πειραιώς, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ποσού έως 127 εκατ. ευρώ.

Στη φάση των αδειών και εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται και η μεγάλη ανάπλαση στη Πειραιώς, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2028. Τέλος συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής στο ημιτελές κτήριο, επί της Αρδηττού 40-42, στο Μετς. Το τετραώροφο ακίνητο με δύο υπόγεια, και συνολικής δόμησης περίπου 4.000 τ.μ., με χρήση γραφείων και κατοικιών, θα επιδιώξει πιστοποίηση LEED Gold και θα παραδοθεί μέσα στο 2024.

Ο κ. Καπετανάκος τόνισε ακόμη και την άνοδο της καθαρής αξίας της εταιρείας, η οποία στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν  427,4 εκατ. ευρώ ή 3,98 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 365,9 εκατ. ευρώ ή 3,40 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας άνοδο 17%.

Επίσης αναφορά έγινε και στη σημαντική άνοδο των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Ειδικότερα, αύξηση 18% παρουσίασαν τα έσοδα από μισθώματα για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και ανήλθαν σε 29,3 εκατ. ευρώ, έναντι 24,9 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2022.

To άρθρο Noval Property: Προς ολοταχώς προς το Χρηματιστήριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button