Κόσμος

Η διαχείριση της ήττας από τον Ερντογάν – Πρώτο «θύμα» το οικονομικό επιτελείο – Galaksias.com

Η ήττα αυτή συνιστά τον πρώτο κλυδωνισμό της παντοδυναμίας του Ερντογάν που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο εδώ και μία δεκαετία. Ωστόσο, παραμένει κυρίαρχος, τη στιγμή που η κατακερματισμένη αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμη ενιαίο αφήγημα και πολιτικό σχέδιο για το πώς οι Τούρκοι πολίτες, θα μπορούσαν να ζήσουν καλύτερα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ανάδειξη του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου σε δήμαρχο της μεγαλύτερης μητρόπολης της Τουρκίας, δείχνει πως σταδιακά η δημοτικότητά του εδραιώνεται.

Ποιοι οι λόγοι της μεγάλης ήττας;

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία αποτέλεσαν στην πραγματικότητα ένα «μήνυμα» των πολιτών, σε μια οικονομική στρατηγική, που έχει υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών σημαντικά.

Ο πληθωρισμός, η υποτίμηση της λίρας που καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – με μεγάλη «βουτιά» και σήμερα= και η εκτόξευση των ειδών πρώτης ανάγκης στα ύψη σκιαγραφούν μια σκληρή πραγματικότητα για τους Τούρκους πολίτες. Μια πραγματικότητα που παρά την ανάδειξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας το 2023, δεν φαίνεται πως έχει αλλάξει.

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι σκέφτεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, αλλά ακόμα παραμένει άγνωστο αν αυτές οι αλλαγές αφορούν και τον υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Οι Κεμαλικοί δείχνουν τα «δόντια» τους

Καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση της αντιπολίτευσης διαδραμάτισαν οι πόλεις που βρίσκονται στα δυτικά της χώρας, λόγω των κεμαλικών αναφορών των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Αναλυτές αναφέρουν ότι ο προηγούμενος αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ήταν πολιτικά αδύναμος και το αποτύπωμά του στην κοινωνία αναιμικό. Ο Ερντογάν το 2023 κέρδισε τις εκλογές πριν καν ανοίξουν οι κάλπες. Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει, καθώς ο Ιμάμογλου φαίνεται να αναδεικνύεται σε σοβαρό αντίπαλο δέος για τον Τούρκο πρόεδρο. Η δεύτερη επικράτησή του στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας του δίνει αναμφισβήτητα του τίτλου του πιο σοβαρού διεκδικητή της κεντρικής εξουσίας.

Οι χειρισμοί του πολύπειρου Ερντογάν στα «δύσκολα»

Έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 20 χρόνια στην εξουσία από δύο διαφορετικές θέσεις, ο Ερντογάν είναι με διαφορά από τον δεύτερο, ο πιο έμπειρος πολιτικός της Τουρκίας.

Πριν από έναν χρόνο εξελέγη και πάλι Πρόεδρος, κερδίζοντας οποιονδήποτε αντίπαλο κι αν συνασπισμένη η αντιπολίτευση του έβαλε στο διάβα του. Ο Ερντογάν κέρδισε επίσης την οικονομική κρίση αλλά και τον φονικό σεισμό στα ανατολικά της χώρας του.

Είναι ξεκαθαρισμένο τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο πως για την πλειοψηφία του τουρκικού λαού ο Ερντογάν είναι ο άνθρωπος για τα «εθνικά» ή αν προτιμάτε για τα «βαριά πολιτικά» θέματα.

Σε κάθε πρόβλημα – επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ο πολύπειρος πολιτικός έχει πάντα μία απάντηση, είτε αυτή είναι αρεστή είτε όχι αποδεικνύεται πως για τον ίδιο, τις πολιτικές του και το σχέδιο του είναι άκρως αποδοτική…

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button