Επικαιρότητα

Εθελοντές δύτες καθαρίζουν το λιμανάκι της ιχθυόσκαλας στην Χίο – Galaksias.com

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ανθρώπων δεν περιορίζεται στις επίγειες δραστηριότητές που είναι άμεσα εμφανείς, αλλά και στις θαλάσσιες που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης, επισκέφτηκε την περιοχή της ιχθυόσκαλας στην Χίο, όπου οι δύτες ανέσυραν τα σκουπίδια, τα οποία κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες πετούν αλόγιστα στην θάλασσα. Ότι μπορεί να βάλει ο νούς από οικιακές συσκευές έως επαγγελματικής χρήσεως εργαλεία ανασύρονται από τον βυθό, δηλητηριάζουν την υποβρύχια ζωή αποβάλλοντας τοξικά υλικά, πλαστικά, που καταλήγουν τροφή των ψαριών, και αυτά με την σειρά τους καταλήγουν στο πιάτο, της κατά τα άλλα υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Ο Μιχάλης Μπελέγρης, γενικός διευθυντής του ιδρύματος Μαρίας Τσάκος, μιλά για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα Ιδρύματα «Μαρία Τσάκος» και «Γιάννη Λάτση» σε συνεργασία με την HELMEPΑ, μια προσπάθεια ενημέρωσης κυρίως των νέων και των παιδιών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως λέει ο κ. Μπελέγρης το πρόγραμμα που περιλαμβάνει τριήμερο δράσεων εξελίσσεται κάθε χρόνο στην Χίο, στο πλαίσιο του «Chios Climate ChanCe”.

Εθελοντές δύτες καθαρίζουν το λιμανάκι της ιχθυόσκαλας στην ΧίοΕθελοντές δύτες καθαρίζουν το λιμανάκι της ιχθυόσκαλας στην Χίο

Η κλιματική αλλαγή κτυπά πολλαπλά τον πλανήτη, αλλά οι κάτοικοι δεν αλλάζουν συμπεριφορά. Είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Ο κ. Μπελέγρης καταθέτει την εμπειρία του από το 2000. «Καταγράφοντας την εξέλιξη και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσεως, διαπιστώθηκε ότι η ενημέρωση εστίασε ανεπιτυχώς στον φόβο. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για τις επερχόμενες καταστροφές δεν κινητοποίησε τις κοινωνίες. Τώρα οι τρείς φορείς εστιάζουν στην γνώση».

Δεν πρόκειται για ένα μόνο ζήτημα, όπως τα ορυκτά καύσιμα, που αν αντικατασταθούν θα αλλάξει ο πλανήτης. Το πρόβλημα είναι πολυ-παραγοντικό και αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής σε μια εκθετική συνάρτηση.

Εθελοντές δύτες καθαρίζουν το λιμανάκι της ιχθυόσκαλας στην ΧίοΕθελοντές δύτες καθαρίζουν το λιμανάκι της ιχθυόσκαλας στην Χίο

«Τα απορρίμματα μεταφέρονται στην θάλασσα από την ξηρά. Ένα μπουκάλι αναψυκτικού ταξιδεύει επί χρόνια μέσω θαλάσσης από την μια χώρα στην άλλη», τονίζει ο κ. Μπελέγρης.

Παράλληλα, με την θαλάσσια προστασία προχωρά και η πυροπροστασία στο νησί σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ήδη έχει αποφασιστεί η παρουσία 40 δασοκομάντος που θα εγκατασταθούν στην Χίο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο τον Μάιο.  

Εάν η θάλασσα είναι ο μεγάλος πνεύμονας της ανθρωπότητας τα δάση είναι ο δεύτερος και σύμφωνα με τον κ. Μπελέγρη «ένας ανθρώπινος οργανισμός στην διάρκεια της ζωής του καταναλώνει τόσο οξυγόνο όσο 70 δένδρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button