Κόσμος

Αναστολή μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Columbia μετά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις – Galaksias.com

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια θα παρακολουθήσουν σήμερα, Δευτέρα (22/4), τα μαθήματά τους διαδικτυακά καθώς πανεπιστημιακοί αξιωματούχοι ελπίζουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης.

Οι εντάσεις προκλήθηκαν από τις μαζικές συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας έπειτα από διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος του Κολούμπια Νέματ Μινούς Σαφίκ ανέφερε πως το πανεπιστήμιο ακυρώνει τα διά ζώσης μαθήματα, καταγγέλλοντας παράλληλα την αντισημιτική ρητορική και την απειλητική και παρενοχλητική συμπεριφορά, όπως είπε, που έχει παρατηρηθεί πρόσφατα στην πανεπιστημιούπολη.

«Τις εντάσεις αυτές έχουν εκμεταλλευθεί άτομα που δεν έχουν σχέση με το Κολούμπια τα οποία έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να επιδιώξουν τη δική τους ατζέντα», είπε η Σαφίκ. «Χρειαζόμαστε μια επαναφορά (reset)», κατέληξε.

Τουλάχιστον 100 διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συνελήφθησαν την Πέμπτη στην πανεπιστημιούπολη όταν η Σαφίκ έδωσε την άδεια στην αστυνομία της Νέας Υόρκης να διαλύσει έναν καταυλισμό φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Έλι Μπούχλερ, ένας ορθόδοξος ραβίνος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Κολέγιο Μπάρναρντ, είπε στους φοιτητές σε μήνυμα μέσω διαδικτύου πως η πανεπιστημιούπολη και η αστυνομία της πόλης δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

«Λυπάμαι πολύ που το λέω, θα σας συνιστούσα να γυρίσετε στα σπίτια σας το ταχύτερο δυνατό μέχρις ότου η πραγματικότητα μέσα και γύρω από την πανεπιστημιούπολη να βελτιωθεί σημαντικά», ανέφερε ο Μπούχλερ σε μήνυμα στο WhatsApp που έστειλε σε εκατοντάδες φοιτητές πριν από την έναρξη του εβραϊκού Πάσχα το Σαββατοκύριακο.

Μνήμες Βιετνάμ

Οι διαδηλώσεις στο Κολούμπια, που θυμίζουν τις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ στο Κολούμπια πάνω από 50 χρόνια πριν, είναι οι τελευταίες σε μια σειρά διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις, γέφυρες, αεροδρόμια μετά την έναρξη της πιο πρόσφατης κλιμάκωσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης παρατηρήσει μια αύξηση στις προκαταλήψεις και στο μίσος εναντίον Εβραίων, Αράβων και μουσουλμάνων τους μήνες που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button