Επικαιρότητα

«Οι Τατζίκοι δράστες είχαν περάσει από την Τουρκία» – Νέες δηλώσεις Πούτιν για το λουτρό αίματος – Galaksias.com

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας η ριζοσπαστικοποίησή τους δεν συνέβη κατά την παραμονή τους στην Τουρκία – «Ριζοσπάστες ισλαμιστές οι δράστες, θέλουμε να δούμε ποιος τους έβαλε», δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος

Οι ένοπλοι από το Τατζικιστάν που εξαπέλυσαν την επίθεση στη Μόσχα, αφαιρώντας τη ζωή από 137 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία, σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Με βάση την ίδια πηγή, κατά το πέρασμά τους, σκοπός ήταν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής στη Ρωσία. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η ριζοσπαστικοποίησή τους δεν συνέβη στην Τουρκία. Την ίδια ώρα σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ειδικότερα, η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Οι δράστες, πρόσθεσε, ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δύο από τους δράστες έφυγαν από την Τουρκία για τη Μόσχα με την ίδια πτήση, στις 2 Μαρτίου 2024.

Την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Αιχμές για ουκρανική ανάμιξη

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προχώρησε σε νέο μήνυμα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Αυτήν τη φορά μιλά για ριζοσπάστες ισλαμιστές αναφερόμενος στους δράστες και επισημαίνει ότι θα εξεταστεί ποιος τους οργάνωσε. 

Αφήνει δε και πάλι αιχμές για ουκρανική ανάμιξη, λέγοντας ότι αυτό θα διευρυνθεί και προσθέτοντας πως οι δράστες ήθελαν να διαφύγουν στην Ουκρανία. 

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε τα περί βασανισμού των υπόπτων

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις αιτιάσεις περί βασανιστηρίων σε βάρος των υπόπτων της επίθεσης στα προάστια της Μόσχας, οι οποίες διατυπώθηκαν μετά τη δημοσίευση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφιών όπου διακρίνονται με το πρόσωπο γεμάτο αίματα.

«Δεν θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους.

Στα πλάνα από τις συλλήψεις τους, τα οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, τρεις από τους άνδρες έχουν αίμα στο πρόσωπο.

Σε ένα άλλο βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, διακρίνεται ο ένας από τους υπόπτους την ώρα που κάποιο πρόσωπο, που δεν φαίνεται στον φακό, του κόβει το αυτί.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο χθες το βράδυ, ένας από τους υπόπτους είχε ένα λευκό επίδεσμο στο αυτί του και ένας άλλος έφθασε με αναπηρικό αμαξίδιο κι είχε τα μάτια του κλειστά.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι συνέλαβαν 11 ανθρώπους συνολικά, μεταξύ αυτών οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες, όμως το προφίλ των άλλων υπόπτων δεν είναι σαφές. Σε ερώτηση δημοσιογράφων σήμερα σχετικά με τους υπόλοιπους επτά συλληφθέντες, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε επικαλούμενος την έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προεδρική διοίκηση θα έκανε λάθος να προβεί σε σχόλια σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας. Δεν θα το κάνουμε» είπε ο Πεσκόφ ενώ ανέφερε ότι ο Πούτιν σε αυτή τη φάση δεν θα μεταβεί στο Crocus City Hall, τον τόπο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Ρωσία: Ντοκουμέντα από την δράση της ISIS

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button