Χωρίς κατηγορία

Επίδομα ΟΑΕΔ: Ειδικό Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή Διακοπής εργασιών


Ποιοι είναι δικαιούχοι του βοηθήματος;

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης –εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας (άρθρο 325 Α.Κ.).

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραμένουν στη διάθεση της Υπηρεσίας και να συνεχίζουν να ασκούν το δικαίωμα της επίσχεσης επί τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης και να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο δωδεκάμηνο που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.
Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται επιπλέον το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2019 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 11.738,81€) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.

Ποιο είναι το ύψος του βοηθήματος;

Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς το 20πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας, που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την χορήγησης του βοηθήματος, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Ο δικαιούχος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος.

Πού υποβάλλεται η αίτηση;

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με τρεις τρόπους:

  1. στο ΚΠΑ 2 του τόπου κατοικίας
  2. Μέσω των e-services
  3. Μέσω των ΚΕΠ

 

Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την καταβολή του βοηθήματος;

Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης

Φωτοαντίγραφο του επισχετηρίου

 

Από πού θα παραλάβω τη σχετική απόφαση;

Η παραλαβή της απόφασης μπορεί να γίνει είτε από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 όπου υποβλήθηκε η αίτηση, είτε από τον ατομικό σας λογαριασμό στο e-services.

 

Πως γίνεται η καταβολή της δόσης;

Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται με την πάροδο των τριών (3) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης κι εφόσον συνεχίζετε να παραμένετε στη διάθεση της Υπηρεσίας και να συνεχίζετε να ασκείτε το δικαίωμα της επίσχεσης.

 

Η δόση μπορεί να καταβληθεί και στο επόμενο ημερολογιακό έτος;

Όχι, Η καταβολή του βοηθήματος διακόπτεται αυτόματα εφόσον δε συμπληρώνεται η τρίμηνη παρουσία από την καταβολή της προηγούμενης δόσης και μέχρι τη λήξη του έτους.

Ασκώ το δικαίωμα της επίσχεσης, αλλά δε συμπληρώνω τρίμηνη παρουσία μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση τώρα;

Όχι. Δεν μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση γιατί δε συμπληρώνετε τρίμηνη αναμονή από την υποβολή της αίτησης. Η αίτηση θα υποβληθεί με το νέο έτος.

Source link

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close