Κόσμος

Ολο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν δουλειά στην Ευρώπη από ό,τι στη Βόρεια Αμερική

Σε μια σκληρή αγορά εργασίας και μια ταραχώδη παγκόσμια οικονομία, οι γυναίκες αναζητούν δουλειές μαζικά. Σε ορισμένα μέρη σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες που αναζητούν εργασία υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών.

Μια έκθεση του Μαρτίου 2024 από την παγκόσμια πλατφόρμα λογισμικού προσλήψεων iCIMS δείχνει ότι σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική, περισσότερες γυναίκες έκαναν αίτηση για θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ). Η ανάλυση, η οποία εξέτασε περισσότερες από 200 εκατομμύρια αιτήσεις το 2023, έδειξε ότι το 52% των αιτούντων με έδρα την EMEA ήταν γυναίκες, έναντι 50% στη Βόρεια Αμερική.

Είναι μια μικρή διαφορά αλλά δίνει σημαντικά στοιχεία για την παγκόσμια αγορά εργασίας και την οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα του BBC. «Αν και αυτή η απόκλιση φαίνεται να είναι ελάχιστη, όταν σκεφτόμαστε τον αριθμό των θέσεων εργασίας στη (Βόρεια Αμερική), μας λείπει ένας μεγάλος αριθμός γυναικείων αιτήσεων», λέει η Ρέα Μος, παγκόσμια επικεφαλής εργατικού δυναμικού και πληροφοριών πελατών στο iCIMS.

Συνδυασμός παραγόντων

Συγκεκριμένα, στη Δυτική Ευρώπη, η Μος λέει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων γυναικών γεννιέται από έναν συνδυασμό παραγόντων, από τους κοινωνικούς κανόνες μέχρι την οικονομική πολιτική.

Οι διαφορετικές στάσεις απέναντι στην ισορροπία των φύλων στο χώρο εργασίας σε όλο τον κόσμο είναι ένας παράγοντας. «Με την πάροδο των ετών, οι Ευρωπαίοι εργοδότες έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της κάλυψης των διαφορών μεταξύ των φύλων στο χώρο εργασίας τους και της υλοποίησης πρωτοβουλιών που εστιάζουν στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού, κάτι που έχει ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας», λέει ο Μος. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, χώρες όπως η Ισπανία και η Φινλανδία έχουν εισαγάγει ίση γονική άδεια για άνδρες και γυναίκες, ενώ στην Ολλανδία, η ημερήσια φροντίδα των παιδιών είναι ευρέως διαθέσιμη.

Παγκόσμια οικονομία

Ο πρωταρχικός μεγαλύτερος παράγοντας, ωστόσο, είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ευρώπη, το κόστος ζωής αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι στη Βόρεια Αμερική, επομένως περισσότερες γυναίκες ξεκινούν ή επιστρέφουν στην εργασία τους ως μέσο οικονομικής επιβίωσης. «Στην Ευρώπη, έχει γίνει πολύ δύσκολο να συντηρήσεις μια οικογένεια με ένα εισόδημα», λέει η Καντίχα βαν ντερ Στραατεν, επίκουρη καθηγήτρια στο School of Management του Ρότερνταμ, η οποία μελετά το φύλο στις διεθνείς επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, περισσότερες γυναίκες εργάζονται επίσης γενικά. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι περίπου 56%, ενώ στη Γαλλία είναι 78%. Η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, επίσης, είναι λιγότερο σταθερή από αυτή της Βόρειας Αμερικής, εξηγεί η Βαν ντερ Στραατεν – μια διαφορά που παίζει μεγάλο ρόλο στο να υποβάλλουν περισσότερες γυναίκες αιτήσεις στην Ευρώπη. «Η ανεργία των γυναικών στις ΗΠΑ είναι 3,6%, αλλά μεταξύ 7% και 7,5% στην ηπειρωτική Ευρώπη». Με απλά λόγια, στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας που αναζητούν δουλειά.

Δημογραφική επιρροή

Τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού επηρεάζουν επίσης το πόσες γυναίκες της Δυτικής Ευρώπης αναζητούν εργασία. «Υπάρχει μια δομική αναγκαιότητα για τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό λόγω της γήρανσης του πληθυσμού», λέει η Βαν ντερ Στραατεν. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διευκολύνουν τις νεότερες γυναίκες να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό με όλο και πιο ισχυρά προγράμματα υποστήριξης μητρότητας και φροντίδας παιδιών. Η ανάγκη είναι πιο επείγουσα από ό,τι στη Βόρεια Αμερική, όπου ο πληθυσμός δεν γερνάει τόσο γρήγορα.

Η Βαν ντερ Στραατεν πιστεύει ότι αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να οδηγούν περισσότερες γυναίκες στην Ευρώπη στο εργατικό δυναμικό τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια. Φυσικά, οι οικονομικές καταστάσεις και οι πολιτιστικές συμπεριφορές είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το μοτίβο θα επικρατήσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button