Κόσμος

Παραμένει ο κίνδυνος να υπάρχουν θύλακες λιμού – Galaksias.com

Η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ μετά τη φονική εισβολή ενόπλων της Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας στις 7 Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατ. κατοίκους της Γάζας να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενώ παρατηρείται οξεία έλλειψη τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών.

Τουλάχιστον 25.490 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι χιλιάδες άλλοι βρίσκονται θαμμένοι στα χαλάσματα της παράκτιας ζώνης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ισοπεδωθεί.

«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε σημεία στα οποία χρειάζεται να πάμε στη Γάζα, ειδικά στη βόρεια Γάζα», δήλωσε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος του WFP για τη Μέση Ανατολή.

«Πολύ μικρή βοήθεια κατάφερε να φθάσει πέραν του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας…Νομίζω ότι συνεχίζει πραγματικά να υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε θύλακες λιμού στη Γάζα».

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, η διανομή βοήθειας προς τη βόρεια Γάζα έχει περιοριστεί και η περιοχή ήταν εντελώς αποκομμένη από την εξωτερική βοήθεια για εβδομάδες στις πρώτες φάσεις της σύγκρουσης.

Η Ετέφα σημείωσε ότι υπάρχει «συστηματικός περιορισμός της πρόσβασης στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όχι μόνο για το WFP».

«Γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε τους ανθρώπους να απελπίζονται ολοένα και περισσότερο και να χάνουν την υπομονή τους περιμένοντας για διανομή τροφίμων, διότι είναι πολύ σποραδική», δήλωσε.

«Δεν τη λαμβάνουν συχνά, και δεν έχουν καμία πίστη ή εμπιστοσύνη ότι αυτές οι αυτοκινητοπομπές θα έλθουν και πάλι».

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε αυτό τον μήνα ότι οι ισραηλινές αρχές του αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα για να διανείμει βοήθεια και αυτό παρεμποδίζει συστηματικά την ανθρωπιστική επιχείρηση εκεί. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί ότι μπλοκάρει την είσοδο της βοήθειας.

Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι καταβάλλει προσπάθειες για να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία και να παραδίδονται καύσιμα και ιατρικές προμήθειες και ότι αναμένει και άλλα νοσοκομεία εκστρατείας να δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες.

Η OCHA ανέφερε ότι στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν σχεδιάσει 29 αποστολές για τη μεταφορά των απαραίτητων αγαθών σε περιοχές βόρεια της Γουάντι Γάζα, στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Μόνο το 24% πραγματοποιήθηκε είτε μερικώς είτε στο σύνολό του, κάτι που σύμφωνα με την OCHA αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση στην άρνηση της πρόσβασης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

«Αυτές οι αρνητικές απαντήσεις για πρόσβαση αποτρέπουν την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και προσθέτουν σημαντικό κόστος στη συνολική ανταπόκριση», ανέφερε η OCHA.

«Η δυνατότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα επίσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους μακροπρόθεσμους περιορισμούς που εφαρμόζονται από τις ισραηλινές αρχές στην εισαγωγή κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστικού εξοπλισμού στη Γάζα».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button