ΕνημέρωσηΟικονομία

Η Εφορία καλεί για έλεγχο φορολογούμενους που δήλωναν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είχαν δαπάνες έως και 200.000 ευρώ

Οι πρώτοι 800 «φτωχοί» φορολογούμενοι με παχυλά πορτοφόλια θα περάσουν τις επόμενες ημέρες τις πύλες της Εφορίας για … τα περαιτέρω.

Συγκεκριμένα η Εφορία από την πρώτη μεγάλη διασταύρωση στα οικονομία στοιχεία 3,8 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων με δηλωθέντα εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, διαπιστώθηκε ότι την ίδια χρονιά είχαν πραγματοποιήσει καταναλωτικές δαπάνες από 30.000 έως και 200.000 ευρώ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι που θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τους ελεγκτές το επόμενο διάστημα δεν κατάφεραν να πείσουν την Εφορία όταν κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τις υψηλές δαπάνες που είχαν και τα χαμηλά εισοδήματα που δήλωναν. Και αφού αυτή τη αναντιστοιχία (έως και 30 πάνω οι δαπάνες από τα έσοδα) δεν μπόρεσε να δικαιολογηθεί από πουθενά, οι φορολογικές αρχές θα ξεκινήσουν ελέγχους σε βάθος 5ετίας.

Συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ όπου εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αποκλίσεις, εκ των οποίων σε περίπου 20.000 περιπτώσεις εντοπίστηκαν μεγάλες διαφορές.

Οι φορολογούμενοι που καλούνται για εξηγήσεις ή για έλεγχο  θα πρέπει με τεκμηριωμένα στοιχεία να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος και του κόστους διαβίωσης και σε περίπτωση που οι εξηγήσεις τους δεν κριθούν πειστικές από την φορολογική διοίκηση, τότε ξεκινάει τακτικός έλεγχος για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων και την επιβολή του πρόσθετου φόρου και των προστίμων που προβλέπει ο νόμος για την απόκρυψη εισοδήματος.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράγοντες της Εφορίας και των ελεγκτικών αρχών, σημειώνουν ότι όσοι εντοπίσθηκαν με σημαντικές διαφορές εισοδήματος και δαπανών δεν θεωρούνται εξ ορισμού ως  φοροφυγάδες  καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λαθών στα στοιχεία των διασταυρώσεων.

Οι λίστες με τους ύποπτους για φοροδιαφυγή έχουν συνταχθεί  με βάση τα ευρήματα από τους ελέγχους που ξεκίνησε η ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο αντιπαραβάλλοντας στοιχεία των υπηρεσιών για τις καταναλωτικές δαπάνες με το ύψος των εισοδημάτων που εμφανίζουν στην εφορία. 

Συγκεκριμένα οι αποκλίσεις προέκυψαν μετά από διασταυρώσεις σε:

·         Πληρωμές μέσω καρτών

·         Τόκους καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους

·         Τόκους και δόσεις δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες

·         Δαπάνες λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ

·         Δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής

·         Δαπάνες για  ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας

·         Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

·         Δίδακτρα  σε ιδιωτικά σχολεία

·         Δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.

To άρθρο Η Εφορία καλεί για έλεγχο φορολογούμενους που δήλωναν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είχαν δαπάνες έως και 200.000 ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button