ΕνημέρωσηΟικονομία

Η Κολομβία αναστέλλει τις αγορές όπλων από το Ισραήλ – Galaksias Portal News

Ο Kολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανέστειλε χθες Πέμπτη τις αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, χώρα που συγκαταλέγεται στους κυριότερους προμηθευτές του κράτους της Λατινικής Αμερικής στο συγκεκριμένο πεδίο, μετά τους θανάτους 110 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ενώ περίμεναν τρόφιμα, πάνω από 100 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό λέγεται γενοκτονία και θυμίζει το Ολοκαύτωμα, όσο κι αν στις παγκόσμιες δυνάμεις δεν αρέσει να το αναγνωρίζουν», ανέφερε ο κ. Πέτρο μέσω X (του πρώην Twitter).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτό τον λόγο, «η Κολομβία αναστέλλει κάθε αγορά όπλων από το Ισραήλ», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης Kολομβιανός πρόεδρος, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας.

Εδώ και δεκαετίες, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας της Κολομβίας χρησιμοποιούν τουφέκια, πιστόλια και αντιαεροπορικούς πυραύλους ισραηλινής κατασκευής στον πόλεμο με αντάρτες παρατάξεων της άκρας αριστεράς και με άλλες οργανώσεις που πολεμούν το κράτος.

Το βασικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων της κολομβιανής πολεμικής αεροπορίας είναι εξάλλου το Κφιρ (διαθέτει σχεδόν είκοσι), ισραηλινής κατασκευής, ο σχεδιασμός του οποίου σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε στο γαλλικό Μιράζ 5.

Κατά πληροφορίες που έδωσαν στον Τύπο πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας, στον εξοπλισμό που αγοράζει η Μπογοτά από το Ισραήλ συγκαταλέγονται επίσης drones και υλικολογισμική υποστήριξη για τα ελικόπτερα αμερικανικής κατασκευής που χρησιμοποιεί η χώρα.

Η Κολομβία έχει εξάλλου δικαίωμα να παράγει τουφέκια Γκαλίλ και πυραύλους Σπάικ, κατόπιν διμερών συμφωνιών για τα είδη αυτά, τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν σε ισραηλινές βιομηχανίες.

«Στη Γάζα διαπράττεται γενοκτονία. Ο Λούλα δεν είπε τίποτε άλλο παρά την αλήθεια. Αν δεν υπερασπιστούμε την αλήθεια, θα μας αφανίσει η βαρβαρότητα», ανέφερε ο κ. Πέτρο μέσω X την 20ή Φεβρουαρίου, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του στον βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, εν μέσω διπλωματικής κρίσης.

Ο Λούλα προκάλεσε θύελλα κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και συγκρίνοντας τις ισραηλινές επιχειρήσεις με την εξόντωση των εβραίων από τους ναζί.

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ χθες Πέμπτη στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πλήθους που λιμοκτονούσε κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων που μετατράπηκε σε εφιάλτη, με πάνω από 110 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο απολογισμός του πολέμου που διαρκεί σχεδόν πέντε μήνες στον παλαιστινιακό θύλακο έχει ξεπεράσει τους 30.000, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Ισραήλ αναγνώρισε πως υπήρξαν —κατ’ αυτό «περιορισμένα»— πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν», διαβεβαίωσε ωστόσο ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button