Κόσμος

250 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση της Υεμένης για τον πόλεμο κατά των Χούθι – Galaksias.com

Το ποσό αυτό δίδεται μετά μια πρώτη δόση 250 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, όταν το Ριάντ δεσμεύτηκε να παράσχει 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης και για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η δεύτερη δόση που προορίζεται να βοηθήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης της Υεμένης μεταφέρθηκε στην κεντρική τράπεζα της Υεμένης στο Άντεν, έναντι ποσού 250 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μοχάμεντ αλ-Τζάμπερ, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Άντεν.

Η κυβέρνηση της Υεμένης μετέφερε την έδρα της στο Άντεν, πόλη λιμάνι που βρίσκεται στη νότια ακτή της Υεμένης, όταν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά το 2014.

Το 2015, η Σαουδική Αραβία συγκρότησε έναν διεθνή συνασπισμό με στόχο να εκδιώξει τους αντάρτες. Ο πόλεμος που ακολούθησε άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, είτε στις μάχες είτε από τις ελλείψεις που προκλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης.

Η κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εχθροπραξιών. Η εκεχειρία έληξε επίσημα έξι μήνες αργότερα, αλλά οι μάχες τουλάχιστον μειώθηκαν.

Τον Μάρτιο του 2023 μια ξαφνική συμφωνία προσέγγισης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν δημιούργησε ελπίδες για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί καμιά πρόοδος.

Οι Χούθι εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των πλοίων στ’ ανοιχτά της Υεμένης τους τελευταίους μήνες, δηλώνοντας ότι ενεργούν έτσι σε ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα σειρά πληγμάτων για να μειώσουν την ικανότητα των ανταρτών να επιτίθενται σε πλοία που διέρχονται από την κύρια εμπορική οδό της Ερυθράς Θάλασσας.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή μπορεί να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης για ειρήνη στην Υεμένη.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button