Επικαιρότητα

Επιστολή των σεισμόπληκτων στο υπουργείο για τα ακατάλληλα σπίτια όπου διαμένουν – Galaksias.com

«Είναι κοινώς αποδεκτό πως τα «κίτρινα κτίρια», πριν την επισκευή τους είναι ευάλωτα ακόμη και σε σεισμούς πολύ μικρότερης έντασης από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και άρα τα καθιστά άκρως επικίνδυνα για τους ιδιοκτήτες και τους φιλοξενούμενούς τους», σημειώνει ο Σύλλογος

Το σημαντικό θέμα της διαμονής δεκάδων σεισμόπληκτων σε σπίτια που είναι χαρακτηρισμένα ως ακατάλληλα (κίτρινα) και χρήζουν άμεσης επισκευής, γνωστοποιεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πιο συγκεκριμένα στον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “η Ελπίδα”. 

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής:

«Η Δ.Α.Ε.Φ.Κ έχει χαρακτηρίσει μεγάλο αριθμό κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό της 21/09/2021 στην Κρήτη, ως ακατάλληλα για χρήση (κίτρινα), ως γνωστόν τα κτίρια αυτά αν προηγουμένως δεν έχουν επισκευαστεί με τις νόμιμες διαδικασίες και αν δεν έχουν πάρει τη σχετική βεβαίωση της ΔΑΕΦΚ ότι είναι πλέον ασφαλή, ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ να χρησιμοποιούνται και να διαμένουν συμπολίτες μας σ’ αυτά.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως τα «κίτρινα κτίρια», πριν την επισκευή τους είναι ευάλωτα ακόμη και σε σεισμούς πολύ μικρότερης έντασης από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και άρα τα καθιστά άκρως επικίνδυνα για τους ιδιοκτήτες και τους φιλοξενούμενούς τους.

Όπως γνωρίζετε πολλοί συμπολίτες μας δεν μπόρεσαν δυστυχώς να εξασφαλίσουν μια προσωρινή και συνάμα ασφαλή λύση στέγασης, ούτε στους οικίσκους προσωρινής διαβίωσης που διατέθηκαν, ούτε βέβαια μπορούν να φιλοξενούνται εσσαεί και επ’ αορίστω σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, όπως επίσης δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν την επιδότηση ενοικίου η οποία σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας σας δίδεται με το «σταγονόμετρο» μια και μόλις 176 αιτήσεις έχουν εγκριθεί επί συνόλω 346 αιτούντων.

Έτσι πλείστοι από αυτούς, ακολούθησαν την πιο επικίνδυνη λύση ανάγκης και αναγκάστηκαν μέχρι και σήμερα αυτοί και τα παιδιά τους να διαμένουν σε σπίτια που είναι χαρακτηρισμένα ως κίτρινα και ως κόκκινα μη έχοντας άλλη επιλογή. 

Για το λόγο αυτό ως σύλλογος κρούουμε των κώδωνα για πολλοστή φορά και εφιστούμε τον κίνδυνο που εγκυμονεί από ένα μελλοντικό σεισμό για τις οικογένειες των συμπολιτών μας που διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα προς χρήση και ζητούμε:

  1. Την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών, που αποτελεί κύριο και πάγιο αίτημα του συλλόγου μας από τον Οκτώβριο του 2022, δίδοντας τη δυνατότητα και την ευελιξία ώστε με γοργούς ρυθμούς να αποκατασταθούν οι ζημιές των πληγέντων.
  2. Την εκ νέου λειτουργία της πλατφόρμας επιδότησης ενοικίου σεισμοπλήκτων για όσους έχουν την ανάγκη στέγασης και διαμένουν σε μη ασφαλή καταλύματα.
  3. Την ενίσχυση του τμήματος των μηχανικών ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου το οποίο είναι υποστελεχωμένο κατά γενική ομολογία.
  4. Την επικαιροποίηση και την στοχευμένη βελτίωση του τιμολογίου εργασιών αποκατάστασης κτιρίων πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Για τον Σύλλογο

Ο Πρόεδρος: Κώστας Γκαντάτσιος, Η Γραμματέας: Μαρία Τερζάκη»

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button