Υγεία & Διατροφή

«Δεν γίνονται τζάμπα αυτές οι δουλειές» – Απίστευτοι διάλογοι του χρηματιζόμενου υπαλλήλου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας με πολίτη

Χειροπέδες πέρασε η ΕΛ.ΑΣ. σε υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας ο οποίος κατηγορείται για δωροληψία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 63χρονος άνδρας συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας (12/02) στο πλαίσιο του αυτοφώρου, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, υπεξαγωγή εγγράφων, δωροληψία, ψευδή βεβαίωση καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμα 2 ιδιώτες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο υπάλληλος χρηματιζόταν συστηματικά για να προβαίνει σε έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων, καθήκον που ήταν στις αρμοδιότητές του.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 63χρονος υπάλληλος, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, κατέχοντας τη θέση προϊσταμένου, απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά από ιδιώτες με σκοπό να επισπεύδει την έκδοση ή να εκδίδει παρανόμως σχετικές άδειες, καθώς και να μεριμνά για την επιτυχία τους σε εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους.

Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, απαιτούσε χρηματικά ποσά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  • 300 – 350 ευρώ, για την επίσπευση της έκδοσης αδειών χειριστών μηχανημάτων, σε ενδιαφερόμενους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις,
  • 1.500 – 3.500 ευρώ, για την έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων σε ενδιαφερόμενους που δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (στην περίπτωση αυτή απαιτούνταν η εύρεση και ο χρηματισμός αρχιτεχνιτών που θα βεβαίωναν ψευδή στοιχεία σχετικά με αναγκαία προϋπηρεσία),
  • 300 – 500 ευρώ, για την χορήγηση σε ενδιαφερόμενους ερωτήσεων σε επικείμενες θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση σχετικού διπλώματος, καθώς και για την βεβαίωση της επιτυχίας τους στις εν λόγω εξετάσεις, ανεξάρτητα από την πραγματική επίδοσή τους.

Για την αποφυγή της αποκάλυψης της δράσης του, λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης που αφορούσαν στον τρόπο συνάντησης με τους ενδιαφερόμενους, την παραλαβή των χρηματικών ποσών καθώς και τις επικοινωνίες μαζί τους, κατά τις οποίες χρησιμοποιούσε και κωδικές λέξεις. Επιπλέον, έπαιρνε στην οικία του φακέλους των ενδιαφερόμενων αλλά και τη σφραγίδα της Υπηρεσίας του, ώστε πέραν του ωραρίου εργασίας του να ετοιμάζει απρόσκοπτα τα ανάλογα έγγραφα.

Από την έως τώρα προανάκριση, έχουν εξιχνιαστεί 14 περιπτώσεις δωροληψίας, ενώ στην τελευταία περίπτωση πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση με αποτέλεσμα τη σύλληψη αυτού αλλά και του ενδιαφερόμενου ιδιώτη.

Σε σωματικές έρευνες και σε έρευνες στην οικία και στο όχημά του, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 18.810 ευρώ,
  • 1.500 δολάρια,
  • 4 ρολόγια,
  • πιστόλι και 80 φυσίγγια,
  • πλήθος σφραγίδων και αιτήσεων,
  • 13 φάκελοι ενδιαφερόμενων,
  • πλαστό χαρτονόμισμα,
  • κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ, 2 τάμπλετ και σκληρός δίσκος.

Παράλληλα, εντός της οικίας του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12,35 γραμμάρια κάνναβης, για τα οποία συνελήφθη συγγενικό πρόσωπο του υπαλλήλου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω

Ο 63χρονος προϊστάμενος τμήματος, που μάλιστα σε λίγο καιρό θα αναλάμβανε ακόμα υψηλότερη θέση, έκανε τα ραντεβού του είτε σε εξωτερικούς χώρους είτε στο σπίτι του ώστε να μην κινεί υποψίες. Επειδή όμως το «έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται», το τελευταίο ραντεβού που έκανε στην περιφερειακή οδό της Χαλκίδας ήταν και το τελευταίο. Μόλις ο υποψήφιος πελάτης του έδωσε το φάκελο με τα χρήματα, επενέβησαν οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν και τους δυο.

Ωστόσο, ο 63χρονος ήταν προσεκτικός στις συνομιλίες του και μιλούσε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι εύκολα αντιληπτό τι έλεγε. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχε με έναν από τους τουλάχιστον δεκατέσσερις πελάτες που εξυπηρέτησε.

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: Εγώ είχα σκοπό να σου ζητήσω χίλια πεντακόσια θα μου δώσεις χίλια τρακόσια.

«ΠΕΛΑΤΗΣ»: Να το κάνουμε ένα χιλιαρικάκι γιατί έχω και άλλα να μου φτιάξεις;

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: Τί άλλα;

«ΠΕΛΑΤΗΣ»: Έχω και του ψυκτικού θέλω να μου φτιάξεις

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: «Δεν γίνονται τζάμπα αυτές οι δουλειές».

Σε άλλη περίπτωση εξηγεί στον «πελάτη» ότι η εξυπηρέτηση που θα του κάνει, πρέπει να πληρωθεί.

 

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: Πόσο θα έπρεπε να πληρώσεις καταλαβαίνεις, θα κερδίσεις εσύ αλλά θα κερδίσουνε και οι άλλοι. Κατάλαβες;

«ΠΕΛΑΤΗΣ»: Ναι.

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: Δεν γίνονται τζάμπα αυτές οι δουλειές.

«ΠΕΛΑΤΗΣ»: Εννοείτε αλλά τώρα δεν ξέρω πόσο είναι αυτό το πράγμα;

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: Ναι τώρα θα τα πούμε από κοντά. Θες να περάσω αύριο το πρωί τάκα τάκα;

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button