ΕνημέρωσηΠολιτική

Μόλις δύο στους δέκα ασφάλισαν το ακίνητό τους για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Εκτός της επιδότησης του 10% στον ΕΝΦΙΑ, βρέθηκε τελικώς η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, που είχαν πέρυσι ασφαλίσει τις κατοικίες τους ενάντια σε φυσικές καταστροφές, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που τέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από τους 6.167.304 φορολογούμενους οι 215.171 είχαν ασφαλίσει σωρευτικά τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για ολόκληρο το 2023, με αποτέλεσμα να είναι οι μόνοι κερδισμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους που είναι οι… μεγάλοι χαμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίτηση για επιδότηση θα μπορούσαν θεωρητικά να υποβάλουν 1.074.053 ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 80% των αιτήσεων απορρίφθηκε από το σύστημα, καθώς δεν πληρούσαν και τα τρία κριτήρια που αποτελούσαν προϋπόθεση για τη χορήγηση της μείωσης του 10% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά στα εκκαθαριστικά του φόρου, η ΑΑΔΕ ανάρτησε στο TAXIS 7.159.164 σημειώματα με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,286 δισεκ. ευρώ και την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Οι φορολογούμενοι που έχουν επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξόφληση του λογαριασμού έως και τις 19 Απριλίου, διαφορετικά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε συμψηφισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, οι ιδιόκτητες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και τους έχει επιβληθεί φόρος ενώ τύγχαναν απαλλαγής, θα πρέπει να περάσουν από την Εφορία τους, αφού πρώτα κλείσουν ραντεβού, για να υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button