ΕνημέρωσηΟικονομία

Εστίαση: Ακριβότερος ο καφές απο την Δευτέρα

Αντιμέτωποι με αυξήσεις στον καφέ που σερβίρεται στα καταστήματα εστίασης αναμένεται να βρεθούν από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, οι καταναλωτές λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, στο 24%.

Υπενθυμίζεται πως ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στον καφέ, όπως και σε κακάο, τσάι και χαμομήλι παραμένει μόνο στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής τα παραλαμβάνει από το κατάστημα ή παραγγέλνει μέσω delivery.

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα, αντίστοιχα δηλαδή με τα μη αλκοολούχα ποτά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης. Όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι».

Έρχονται αυξήσεις

Παρότι κάθε επιχείρηση αποφασίζει εκείνη πως θα διαμορφώσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει, στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθούν οι αυξήσεις στην τελική τιμή προς τους καταναλωτές.

«Είναι αδύνατο να απορροφηθεί ο, σχεδόν διπλάσιος πλέον, ΦΠΑ. Τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις έχουν εξαντληθεί λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που έχουν δεχθεί την τελευταία τριετία από την αύξηση του λειτουργικού κόστους» σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece, o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος. Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα πως μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν και των αυξημένων τουριστικών αφίξεων, η χώρα μας έχει πλέον υψηλότερο ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνίστριες, σε επίπεδο τουρισμού, χώρες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς σημείωνε στο CNN Greece πως «είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του καφέ» εξηγώντας πως «η εστίαση έχει αυξημένα κατά 42% λειτουργικά έξοδα, ενώ στον καταναλωτή έως τώρα έχει περάσει μόνο το 12%». Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο ζήτημα, η ΠΟΕΣΕ, έχει αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην των αλκοολούχων ποτών.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης που θα δουν οι καταναλωτές από τη Δευτέρα στα καταστήματα, αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί, σύμφωνα με την πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε επιχείρηση. Εάν δηλαδή θα επιλέξει να «περάσει» στην τιμή το σύνολο της επιπλέον επιβάρυνσης από τον ΦΠΑ ή θα απορροφήσει έστω ένα μέρος αυτής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button