ΕνημέρωσηΟικονομία

Γιατί είναι “στα κάγκελα” οι μικρομεσαίες κατασκευαστικές – Galaksias Portal News

Για άτυπη και έμμεση στάση πληρωμών κάνουν λόγο οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, ζητούν άμεσα τη ρύθμισή οφειλών, παράλληλα, βάζουν και θέμα αλλαγών στους όρους για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς.

Ειδικότερα, μέσα από δύο ξεχωριστές επιστολές που απέστειλε η ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), σχετικά με τις οφειλές, προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών αλλά και Υποδομών και Μεταφορών αιτείται:

  • την ρύθμιση οφειλών εργοληπτικών επιχειρήσεων λόγω μη εξόφλησης εργολαβικού ανταλλάγματος
  • αναδεικνύουν την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση του ορίου ανεκτέλεστου υπολοίπου δημοσίων συμβάσεων προς εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ΠΕΣΕΔΕ έστειλε και τις δύο αυτές επιστολές τις περασμένες ημέρες, υπενθυμίζοντας ότι και άλλες φορές έχει απευθυνθεί στους αρμόδιους για επίλυση σημαντικών θεμάτων δίχως να βρει ανταπόκριση.

Το θέμα των οφειλών

Σε σχέση με την άτυπη στάση πληρωμών και τη ρύθμιση των οφειλών για εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί σε δημόσιες υποδομές, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων επί της ουσίας τονίζουν ότι το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλές τεχνικές εταιρίες.

Και αυτό λόγω των οφειλών που συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Μάλιστα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, οι εργολήπτες δημοσίων έργων ζητούν να καταργηθεί η υποχρέωση τιμολόγησης εφόσον δεν μπορεί να εξοφληθεί το εργολαβικό αντάλλαγμα που προκύπτει από τις εγκεκριμένες πιστοποιήσεις εργασιών και προμηθειών.

Επιπρόσθετα, επιδιώκουν να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα άτοκης ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που προκύπτουν λόγω της υπερημερίας του ελληνικού κράτους, αλλά και να γίνεται παρακράτηση μέρους των ρυθμιζόμενων οφειλών μόνο για τις συμβάσεις για τις οποίες έχει υπάρξει εξόφληση εκ μέρους του Δημοσίου.

Υπογραμμίζεται πως όταν δε γίνεται έστω και μερική εξόφληση των αναδόχων, το ελληνικό Δημόσιο παρακρατεί το μεγαλύτερο μέρος τον ρυθμιζόμενων οφειλών τους χωρίς να εξετάζει εάν έχουν αποζημιωθεί για όλες τις δημόσιες συμβάσεις που εκτελούν.

Ζητούν μεγαλύτερα περιθώρια για διεκδίκηση έργων

Σε άλλη επιστολή – παρέμβαση της ΠΕΣΕΔΕ, επί της ουσίας οι μικρομεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες ζητούν μεγαλύτερο «κομμάτι από την πίτα» των έργων.

Επί της ουσίας, ζητούν να καταργηθεί ο όρος του ανεκτέλεστου, η οποία αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή των περισσότερων κατασκευαστικών και εργοληπτικών εταιρειών σε διαγωνισμούς για δημόσια έργα.

Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος των κατασκευαστών, η ρύθμιση αυτή είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, κατά της τακτικής αυτής έχουν τεθεί με αποφάσεις τους η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επισημαίνουν μάλιστα, ότι το όριο του ανεκτέλεστου έχει δημιουργήσει σωρεία προδικαστικών προσφυγών μεταξύ των υποψήφιων Αναδόχων και πολύ συχνά, για εντελώς τυπικούς λόγους, όπως για παράδειγμα την μη αριθμητική αναφορά του υπολοίπου ανεκτέλεστου, ακυρώνονται οι προσωρινοί Ανάδοχοι και ζημιώνεται οικονομικά το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι έτσι επηρεάζεται ο ανταγωνισμός υπέρ των ισχυρών, «βγάζοντας εκτός παιχνιδιού» τις μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς μία επιχείρηση που το έχει υπερβεί δεν έχει δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμό ή εκτέλεση έργου.

To άρθρο Γιατί είναι “στα κάγκελα” οι μικρομεσαίες κατασκευαστικές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button