ΕνημέρωσηΠολιτική

Πληθαίνουν οι βιασμοί και τα βασανιστήρια που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία – Galaksias Portal News

Περισσότεροι θάνατοι αμάχων, άνθρωποι που υπέστησαν βασανιστήρια, σεξουαλική βία, αλλά και κλοπή αμέτρητων πολιτιστικών αγαθών είναι μερικά από τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ έδωσαν την Παρασκευή (15/3) στη δημοσιότητα μια νέα καταδικαστική έκθεση, για τον πόλεμο, που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε «νέα στοιχεία ότι οι ρωσικές αρχές παραβίασαν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και διέπραξαν αντίστοιχα εγκλήματα πολέμου», μετά από 16 νέες επισκέψεις στην Ουκρανία και συνεντεύξεις με 422 γυναίκες και 394 άνδρες για να διακριβωθούν τα γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

«Η Επιτροπή ανησυχεί για το εύρος, την επιμονή και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διερεύνησε, καθώς και για τον αντίκτυπό τους, στα θύματα και στις πληγείσες κοινότητες», σημειώνει η νέα έκθεση.

«Επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά της, σύμφωνα με τα οποία η πληθώρα αυτών των επιθέσεων (στην Ουκρανία) μαρτυρά την περιφρόνηση εκ μέρους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για τα δεινά που μπορεί να προκληθούν σε πολίτες», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συστηματικά βασανιστήρια

«Νέα στοιχεία ενισχύουν τα προηγούμενα ευρήματα της Επιτροπής ότι τα βασανιστήρια, που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές αρχές στην Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ευρέως διαδεδομένα και συστηματικά», προσθέτει η έκθεση.

Η νέα έκθεση περιγράφει ειδικότερα τη «φρικτή μεταχείριση», που επιβλήθηκε σε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, σε πολλά κέντρα κράτησης, στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τεκμηριώνει επίσης «βιασμούς και άλλου είδους σεξουαλική βία, που ασκείται σε γυναίκες υπό συνθήκες που ισοδυναμούν με βασανιστήρια».

Η έρευνα κατέστησε δυνατό «να βρεθούν πρόσθετα στοιχεία, για την παράνομη μεταφορά παιδιών σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο».

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την τύχη πολιτιστικών αντικειμένων και αρχείων στα κατεχόμενα εδάφη.

Ερεύνησαν συγκεκριμένα την πόλη Χερσώνα.

«Οι ρωσικές αρχές μετέφεραν πολιτιστικά αντικείμενα από το Περιφερειακό Μουσείο Τέχνης της Χερσώνας και τα αρχεία» της περιφέρειας στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προσωπικού των δύο ιδρυμάτων, περισσότερα από 10.000 αντικείμενα από το Μουσείο και το 70% των εγγράφων από το κεντρικό κτίριο των Κρατικών Αρχείων έχουν αφαιρεθεί», τονίζεται στην έκθεση.

Οι τοπικές αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη προστασίας αυτών των αντικειμένων, από την καταστροφή.

Κατά τους ερευνητές, οι αρχές διέπραξαν έγκλημα πολέμου με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας, ιδίως μέσω νόμου, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2023, ο οποίος ορίζει ότι αυτά τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και τα αρχεία ανήκουν πλέον στη Ρωσία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button