Κόσμος

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ ζητεί την παραίτηση του επικεφαλής της UNRWA – Galaksias.com

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε χθες Σάββατο «επιβεβλημένη» την άμεση παραίτηση του Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε «σήραγγα της Χαμάς» κάτω από την έδρα της υπηρεσίας στη Γάζα.

Το Ισραήλ καταγγέλλει ότι η Χαμάς έχει διεισδύσει στους κόλπους της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η άμεση παραίτηση» του Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, «είναι επιβεβλημένη», έγραψε ο ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Από την πλευρά της, η UNRWA υπογραμμίζει ότι έχει εγκαταλείψει την έδρα της από τις 12 Οκτωβρίου – πέντε ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς – και ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και τη Σιν Μπετ (σ.σ. την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ), σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων στην πόλη της Γάζας ανακαλύφθηκε «είσοδος σήραγγας» κοντά σε σχολείο που διαχειρίζεται η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ. «Η είσοδος οδηγούσε σε υπόγεια σήραγγα των τρομοκρατών» και «περνούσε κάτω από το κτίριο που χρησιμεύει ως έδρα της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνεται μάλιστα πως η ηλεκτροδότηση της σήραγγας – η οποία εκτεινόταν σε απόσταση 700 μέτρων και έφθανε σε βάθος 18 μέτρων – είχε συνδεθεί με την έδρα της υπηρεσίας του ΟΗΕ. «Οι εγκαταστάσεις της UNRWA προμήθευαν τη σήραγγα με ηλεκτρικό ρεύμα», υπογραμμίζεται. Έγγραφα και κρυμμένα όπλα μέσα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ «επιβεβαίωσαν ότι τα γραφεία είχαν χρησιμοποιηθεί επίσης από τρομοκράτες της Χαμάς», προσθέτουν ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αυτό το κτίριο από τότε που το εγκαταλείψαμε και δεν γνωρίζουμε για οποιαδήποτε δραστηριότητα ενδεχομένως να έγινε εκεί», αναφέρει η UNRWA και ο επικεφαλής Φιλίπ Λαζαρίνι υπογραμμίζει ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ «χρήζουν ανεξάρτητης έρευνας».

Το Ισραήλ κατηγόρησε πρόσφατα την UNRWA ότι είχε 12 υπαλλήλους – επί συνόλου 13.000 εργαζομένων της υπηρεσίας στη Λωρίδα της Γάζας – που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα διαβεβαίωσε ότι θα αποδείξει «τους δεσμούς της UNRWA με την τρομοκρατία».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button