Κόσμος

Ευρωεκλογές 2024: Πώς μοιράζονται οι έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο – Κερδισμένοι και χαμένοι

Με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να διατηρεί την κυριαρχία του και να τη διευρύνει κατά 5 έδρες, φτάνοντας στις 181, το σύνολο όπως διαμορφώνεται στη νέα Ευρωβουλή ξεπερνά τις 450  μαζί με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το κόμμα του Μακρόν.

Στο επίσημο γράφημα της ΕΕ αποτυπώνεται ο νέος συσχετισμός δυνάμεων, βάσει των μέχρι στιγμής εκτιμήσεων για το τελικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών 2024.

Παρά την άνοδο των ακροδεξιών, το Λαϊκό Κόμμα μαζί με τους Ευρωσοσιαλιστές, το κόμμα του Μακρόν και τους Πράσινους μπορεί να έχει άνετη πλειοψηφία, με πάνω από 450 έδρες σε σύνολο 720 στο ευρωκοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την κυριαρχία του και τη διευρύνει κατά 5 έδρες, φτάνοντας στις 181. Οι Σοσιαλιστές κατατάσσονται δεύτεροι, αλλά με απώλεια 4 εδρών, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε το Renew Europe, στο οποίο ανήκει το Renaissance του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, χάνοντας 20 έδρες σε σχέση με το 2019.

Αντιστρόφως, ο μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής νύχτας στην Ευρώπη είναι η ακροδεξιά πολιτική ομάδα ID (Μαρίν Λε Πεν κ.λπ), η οποία κέρδισε 13 έδρες. Παρομοίως, ενισχυμένοι είναι πλέον και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των εδρών για τις αμιγώς ακροδεξιές ομάδες στις 133 (ΕΣΜ 71 + ID 62).

Ως προς την πλειοψηφία και αν προκύψει ανάγκη συγκρότησης μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά, οι πολιτικές ομάδες (κόμματα) του «δημοκρατικού τόξου», αστικά και μη, συγκεντρώνουν άνετα πάνω από το 51% των 720 εδρών(ΕΛΚ 181, Σοσιαλιστές 135, Renew Europe 82, Πράσινοι 53 = 451 έδρες).

Οι έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά τις κάλπες του 2019

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button