Κόσμος

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας – Δημοφιλές στους εφήβους

Οι άνθρωποι που κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο σε κάποια στιγμή της ζωής τους είχαν κατά 19% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση.

«Όλο και περισσότερες έρευνες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τα συνδέουν με επιβλαβείς επιδράσεις. Μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή όσο πιστεύαμε», λέει ο Δρ. Γιακούμπου Μπένε Αλχασάν ο κύριος συντάκτης της έρευνας από το MedStar Health στη Βατλιμόρη των ΗΠΑ.

«Η διαφορά που είδαμε ήταν σημαντική. Αξίζει να αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες στην υγεία και ειδικότερα στην υγεία της καρδιάς», προσθέτει.

Η καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί να αντλεί το αίμα σωστά στο σώμα. Συνήθως συμβαίνει επειδή η καρδιά έχει γίνει πολύ αδύναμη ή άκαμπτη.

Τι έδειξε η έρευνα

Περισσότεροι από 175.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ – καπνιστές ηλεκτρονικού και μη καπνιστές – συμμετείχαν στην έρευνα. Από αυτούς, οι 3.242 παρουσίασαν καρδιακή ανεπάρκεια μέσα σε διάστημα 45 μηνών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδεικνύουν την ανάγκη για πρόσθετες μελέτες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού καπνίσματος στην υγεία της καρδιάς.

Τα ευρήματα έρχονται στο φως την ώρα που τα στατιστικά δείχνουν ότι όλοι και περισσότεροι νέοι στην ηλικία, ακόμη και μικρά παιδιά, κάνουν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης που έχουν γεύσεις.

Ιρλανδική έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν έως και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αρχίσουν το κάπνισμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν.

Πρόσφατα προκλήθηκε σάλος από τα πλάνα που έδειχναν ένα νήπιο στη Σκοτία να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο ενώ μια ομάδα ενηλίκων παρακολουθεί. Σε αποσπάσματα που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο, το παιδί, το οποίο θεωρείται ότι είναι μεταξύ ενός και δύο ετών, φαίνεται να εισπνέει από ένα ροζ ατμοποιητή.

Μέτρα κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Πολλές χώρες ετοιμάζουν πρωτοβουλία για την απαγόρευση των τσιγάρων μιας χρήσης με γεύση σε νέους. Το Βέλγιο, από την 1η Ιανουαρίου 2025, προχωρά στην απαγόρευση της πώλησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης, τόσο από τα φυσικά καταστήματα όσο και από το Διαδίκτυο.

Το ίδιο μονοπάτι ακολουθεί και η Γαλλία αλλά και η Γερμανία. Στην Αυστραλία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ η περιεκτικότητα σε νικοτίνη είναι μειωμένη και οι γεύσεις είναι περιορισμένες. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στη Νέα Ζηλανδία. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης απαγορεύονται, υπάρχουν περιορισμοί του μάρκετινγκ σε παιδιά, ενώ απαγορεύεται η ύπαρξη καταστημάτων με ηλεκτρονικά τσιγάρα κοντά σε σχολεία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button