ΕνημέρωσηΠολιτική

Το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι τα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ θα είναι «ελεγχόμενα»

Δραματικές αναμένονται οι επόμενες 48 ώρες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς, όπως φαίνεται επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο το Ιράν ετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ.

Το Ιράν απείλησε να επιτεθεί στο Ισραήλ μετά την αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου σε κτήριο ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές των φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο της WSJ σημειώνει επίσης ότι έχει δοθεί οδηγία στους κυβερνητικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ στο Ισραήλ και τις οικογένειές τους να μην ταξιδεύουν σε περιοχές εκτός του κεντρικού Ισραήλ, της Ιερουσαλήμ και της Beersheba – αποφεύγοντας το βόρειο και το νότιο τμήμα της χώρας – μέχρι νεωτέρας.

Επικοινωνία Ιράν με ΗΠΑ: «Τα αντίποινα στο Ισραήλ θα είναι ελεγχόμενα»

Την ίδια ώρα, αναφορές κάνουν λόγο για επικοινωνία του Ιράν με τις ΗΠΑ, με την Τεχεράνη να διαβεβαιώνει ότι τα αντίποινα στο Ισραήλ θα είναι ελεγχόμενα για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην περιοχή.

Το μήνυμα του Ιράν στην Ουάσιγκτον μεταφέρθηκε από τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Κυριακή στο αραβικό κράτος του Κόλπου, Ομάν, το οποίο συχνά ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, ανέφεραν οι πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινοποιήσει στο Ιράν ότι δεν συμμετείχαν στην επίθεση στην πρεσβεία.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν έχει σχολιάσει την είδηση, αναφέρει το Reuters, όπως και η κυβέρνηση του Ομάν.

Πηγή από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν γνώριζε το μήνυμα που διαβιβάστηκε μέσω του Ομάν, αλλά είπε ότι το Ιράν ήταν «πολύ σαφές» ότι η απάντησή του στην επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό θα ήταν «ελεγχόμενη» και σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να πραγματοποιηθεί «μέσω των υποστηριζόμενων ομάδων από τη Τεχεράνη».

Το διπλωματικό μήνυμα επισημαίνει μια προσεκτική προσέγγιση από το Ιράν, καθώς σταθμίζει πώς να απαντήσει στην επίθεση της 1ης Απριλίου με τρόπο που αποτρέπει το Ισραήλ από περαιτέρω τέτοιες ενέργειες, αλλά αποφεύγει μια στρατιωτική κλιμάκωση που θα μπορούσε να απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», λέγοντας ότι η επίθεση στην πρεσβεία στη Δαμασκό ισοδυναμεί με επίθεση σε ιρανικό έδαφος. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση κάτι που ωστόσο έχει κάνει το Πεντάγωνο.

«Τρομοκρατική επίθεση»

«Αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφός του το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς.

Έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν χαρακτήρισε μέσω X «ανάγκη» η Τεχεράνη να ανταποδώσει στο πολύνεκρο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, παρότι διαβεβαίωσε πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση».

Σκοπός δεν είναι να «διευρυνθεί το πεδίο του πολέμου», κατ’ αυτόν.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες πως απηύθυνε «προειδοποίηση» στο Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ρωσία και Γερμανία κάλεσαν από την πλευρά τους σε «αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις βρίσκονται στο κόκκινο ανάμεσα στο Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους αντίστοιχα αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου στη Γάζα, που συνεχίζεται (…) αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων», είπε χθες ο κ. Νετανιάχου.

Αμερικανός στρατηγός σπεύδει στο Ισραήλ εν αναμονή των αντιποίνων από το Ιράν

Στο μεταξύ κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ επισπεύδει τη μετάβασή του στο Ισραήλ ενόψει της απειλής αντιποίνων από το Ιράν.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του διοικητή της CENTCOM, στρατηγού, Έρικ Κουρίλα επισπεύδεται λόγω των πρόσφατων εξελίξεων και των εντάσεων με το Ιράν.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button