Κόσμος

Οι δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ – Οι αντιδράσεις και ο αντίκτυπος στην Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τράμπ δεν είπε πριν από δύο ημέρες κάτι που δεν είχε ξαναπεί ακόμη και ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Ευρώπη αυτή την φορά φαίνεται καλύτερα προετοιμασμένη για το σενάριο εκλογής του.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για επανεκλογή στις Προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου είτε αρέσει είτε όχι δεν κρύβεται. Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από 48 ώρες αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ επίσης δεν είπε κάτι που κανονικά θα έπρεπε να σοκάρει, πολύ απλά γιατί αυτή είναι η πάγια θέση του για τους μετέχοντες στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Την ίδια ακριβώς θέση, ίσως με διαφορετικό τρόπο, είχε διατυπώσει και κατά το διάστημα που ήταν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τραμπ δεν ισχυρίζεται πως θα διαλύσει το ΝΑΤΟ αλλά πως για να είναι κάποιος μέλος του αναλαμβάνει μία βαριά αλλά απαραίτητη για τη συντήρηση της συμμαχίας υποχρέωση: την καταβολή κάθε έτος του 2% του ΑΕΠ της χώρας του…

Σε αυτό ο Τραμπ έχει δίκιο. Είναι αρκετές οι χώρες μέλη που συστηματικά «ξεχνούν» πως η συμμαχία για να προστατεύει τα μέλη της έχει απόλυτη ανάγκη από τις συνδρομές τους. Ειδικά η Γερμανία είναι η χώρα που από την πρώτη του θητεία είχε εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ ως πρόεδρος δεν είχε διαστάσει να πει δημόσια προς την τότε Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγεκλα Μέρκελ πως εάν δεν ρυθμιστούν οι οφειλές της χώρας της προς τη συμμαχία τότε δεν χωρούν και οι δύο χώρες σε αυτή. Μπορεί και τότε η συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση να είχε προξενήσει έντονες αντιδράσεις και ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο αλλά η αλήθεια είναι πως ούτε οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το ΝΑΤΟ ούτε και οι Γερμανοί ρύθμισαν τα οφειλόμενα και παρέμειναν μέλη της.

Οι πρόσφατη επανάληψη των δηλώσεων αυτών σήμερα συνοδεύτηκε από μία και πάλι Γερμανική αντίδραση μόνο που αυτή την φορά αυτή ήταν και δεσμευτική από την πλευρά του Βερολίνου. Ο Όλαφ Σολτς, που είναι πλέον Καγκελάριος, δημόσια μπροστά στις κάμερες τόνισε πως το Βερολίνο άμεσα θα δεσμεύσει τους πόρους που πρέπει προκειμένου από εδώ και στο εξής η χώρα κάθε έτος να είναι συνεπής στην καταβολή του 2%.

Θα ήταν εξαιρετικά απλουστευτικό να προχωρήσει κάποιος στην εύκολη ανάλυση πως ο Σολτς και η Γερμανία φοβούνται επανεκλογή Τραμπ καθώς και την προηγούμενη φορά δεν συνέβη τίποτε το ακραίο παρά τις λεκτικές διενέξεις. Αυτό που στην βάση του αποτελεί τον καίριο φόβο για την Γερμανία αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης δεν είναι ο Τραμπ αλλά ο Πούτιν. Οι μάχες στην Ουκρανία δεν σταματούν και από τον ερχόμενο Νοέμβριο αν ο Τραμπ επανεκλεγεί υπάρχει μεγάλη περίπτωση οι ΗΠΑ να αποσύρουν την απόλυτη στήριξη που δέχεται τα τελευταία δύο χρόνια το Κίεβο. Σε αυτό το σενάριο είναι δεδομένο πως αυτό το κενό η Ευρώπη από μόνη της είναι απίθανο να το γεμίσει και η Ρωσία θα βρεθεί και πάλι με σημαντικότατο πλεονέκτημα έναντι της Δύσης. Ο Σολτς προτιμά να είναι σήμερα έτοιμος για όλα τα σενάρια και φυσικά αυτό είναι και το θετικό που προκύπτει από την εγρήγορση στην οποία τον «έσυρε» ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το παράδειγμα της Γερμανίας δεν είναι απίθανο να ακολουθήσουν και άλλοι νατοϊκοί εταίροι οι οποίοι βλέπουν τα χρόνια να τρέχουν με απίστευτες ταχύτητες και την ρευστότητα σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνεται. Με δύο πολεμικά μέτωπα ανοιχτά και τις εκλογές στις ΗΠΑ να είναι από τις πλέον πολωμένες και κρίσιμες του 21ου αιώνα κανένας στη Γηραιά Ήπειρο δεν θέλει να βρεθεί εκτός κρίσιμων συμμαχιών και κυρίως στη λάθος θέση για διαπραγμάτευση ή ακόμη και σύγκρουση.

Αν ένα αρνητικό έχει κανείς να παρατηρήσει στην «αφύπνιση» που ο Τραμπ προσέφερε στη Γερμανία είναι πως αυτή συνδυάζεται με την αλλαγή πλεύσης και στον στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας η οποία για πρώτη φορά από την δεκαετία του 30 αποφασίζει να επενδύσει και πάλι πολύ σημαντικά κεφάλαια από το ΑΕΠ της για τον επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της. Είναι αυτή τάση που θα αυξήσει τους εξοπλισμούς σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μαζί τους και τις πιέσεις από το Βερολίνο για την σύναψη ενδοευρωπαϊκών πολεμικών συμβολαίων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button