Κόσμος

«Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή» – Galaksias.com

Στην ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες και από την Ε.Ε. και τις χώρες του Κόλπου για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. 

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή», τόνισε κατά τη συνάντηση του Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημασία του Φόρουμ για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Άλλωστε, η πρόσφατη περαιτέρω όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, υπενθυμίζει το «πόσο ευάλωτο είναι το διεθνές περιβάλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απολύτως κατανοητή η ανησυχία των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για πιθανή διάχυση της κρίσης στην περιοχή. «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν την μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στους κοινούς κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν η Ε.Ε. και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και η ανάγκη προστασίας των προσκυνημάτων και υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής επιχείρησης της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου.

Τέλος, επανέλαβε την ελληνική θέση για την υπέρβαση της κρίσης: «Θα πρέπει να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, που θα οδηγήσει σε μόνιμη εκεχειρία και σε απελευθέρωση των ομήρων. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να εξασφαλιστεί η σημαντική αύξηση της παρεχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button