ΕνημέρωσηΟικονομία

Η μυστική συνάντηση Γεραπετρίτη – Ιερώνυμου, η «επικοινωνιακή παρασκιά», τα παλαιά και τα νέα «Στασινόχαρτα», ο Τζ. Πάιατ και το βλέμμα προς τα θαλάσσια αιολικά και οι ανατροπές στην αγορά consulting

Τετ α τετ με τον «Μπαϊντενόπουλος»

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης από την Αλεξανδρούπολη χθες ανακοίνωσε ότι στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα είναι στην Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί στο οβάλ γραφείο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μπαϊντενόπουλο»! Ως Μπαϊντενόπουλος συστηνόταν ο Αμερικανός πρόεδρος προκειμένου να τονίσει τις στενές σχέσεις του με την ελληνική ομογένεια. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν πάντως «είμαστε σε συζητήσεις, δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία». Το πιο πιθανό είναι να επιβεβαιωθεί ο Αμερικανός πρέσβης. Δυνατότητα για συνάντηση των δυο ηγετών στις 5 Απριλίου δεν υπάρχει διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην έναρξη του τριήμερου συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο. Στις 4 Απριλίου θα γίνει και ο καθιερωμένος εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, προς τιμήν της ελληνικής ομογένειας. Εφόσον θα κλειστεί το τετ α τετ με τον Μπάϊντεν, ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί και σε αυτήν την εκδήλωση της οποίας οικοδεσπότης είναι ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μυστική συνάντηση

Σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Εκκλησία, μετά την κρίση που πέρασε για το νόμο που έφερε για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης. Ο Γεραπετρίτης ήταν το πρόσωπο που, από τότε που ήταν στο Μαξίμου, είχε ανοιχτή γραμμή με την Αρχιεπισκοπή. Έγινε συζήτηση για πολλά θέματα. Ο Ιερώνυμος επανέλαβε τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου για το νόμο που αφορά τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει επαναπροσέγγιση. Οι σχέσεις Ιερώνυμου – Μητσοτάκη έχουν ψυχρανθεί. Η διάθεση, όμως, και των δύο πλευρών είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας για το καλό του λαού που θλίβεται από την κόντρα Εκκλησίας – Πολιτείας.

Τετ α τετ με Μητσοτάκη

Συνάντηση πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου θα προγραμματιστεί αλλά οι συνθήκες ακόμη δεν έχουν ωριμάσει. Το κλίμα πάντως δεν είναι πλέον τόσο βαρύ. Έρχεται Πάσχα και ακολουθούν οι ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να έχει απέναντι της ιεράρχες που από άμβωνος θα καταφέρονται εναντίον των πολιτικών που ψήφισαν υπέρ του νόμου για την ισότητα στον γάμο. Σημαντική μερίδα της εκλογικής της βάσης έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια της και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ένα θέμα αρχής, γιατί τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα. Έχουν πέσει πολύ οι τόνοι και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ η οποία στο ένα τρίτο δεν ψήφισε τον νόμο.

Τηλεφώνημα ΠτΔ – Ιερώνυμου

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και της Προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Αρχιεπίσκοπο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης έγινε πριν την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που έβγαλε την ανακοίνωση για να γίνει ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στενό κύκλο στη Μονή Πετράκη και όχι στην Μητρόπολη με τιμώμενο πρόσωπο την Πρόεδρο ως είθισται. Η Εκκλησία εξέφρασε την δυσαρέσκεια της διότι η κυρία Σακελλαροπούλου στήριξε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και πήγε και στο πάρτι που έγινε (ήταν δείπνο) την βραδιά της ψηφοφορίας όχι με την ιδιότητα της Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά ιδιωτικά.

«Επικοινωνιακή παρασκιά»

Στο επίκεντρο της συνομιλίας Σακελλαροπούλου – Ιερώνυμου βρέθηκε η καθιερωμένη πρόσκληση σε γεύμα που παραθέτει η πρόεδρος προς την ΔΙΣ και τον Αρχιεπίσκοπο, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Οι ιεράρχες αρνήθηκαν να ανταποκριθούν. Οι εκκλησιαστικοί κύκλοι αποκαλούν την συγκεκριμένη τακτική «επικοινωνιακή παρασκιά». Σύμφωνα με πληροφορίες η ΠτΔ που κράτησε χαμηλούς τόνους από την πρώτη στιγμή, την Κυριακή της Ορθοδοξίας δεν θα συμμετάσχει στη λειτουργία της Μονής Πετράκη αλλά και σε κανένα άλλο Ιερό Ναό.

Το πρωτόκολλο

Την 25η Μαρτίου θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο που ακολούθησε και τα τρία προηγούμενα χρόνια. Θα παρακολουθήσει την δοξολογία στη Μητρόπολη, θα καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη και θα παραστεί στην παρέλαση. Τις προσκλήσεις για την συγκεκριμένη εορτή απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει την δοξολογία και είναι πολύ πιθανό να παραστεί και στην παρέλαση στη μνήμη των ηρώων. Δεν θα κάνει, δηλαδή, κάποιο εμπάργκο στο πολιτικό προσωπικό.

Στο Κάιρο την Κυριακή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραβρεθεί σε καμία από τις γιορτές γιατί θα λείπει στο εξωτερικό. Στις 17 Μαρτίου θα βρίσκεται στο Κάιρο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου. Η ΕΕ ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, σύμφωνα με τους Financial Times. Θα έχει και διμερή συνάντηση με τον Σίσι.

Βρυξέλλες και Καναδά

Στις 21-22 Μαρτίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από εκεί θα πετάξει για τον Καναδά όπου στις 24 Μαρτίου μαζί με τον Τριντό θα παρακολουθήσουν την παρέλαση της ομογένειας και μετά θα επισκεφθεί και το Τορόντο. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα ξαναετοιμάσει τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ.

Τα (πρώην) «βαριά Στασινόχαρτα» και τα σενάρια

Κυρίως λόγω Βουλγαρίας η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατάφερε φέτος να συγκρατήσει την πίεση στα κέρδη, αλλά η ναυαρχίδα του ομίλου Βιοχάλκο είναι η Cenergy που παρουσίασε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μη σας ξεγελάει το μέρισμα των 0,08 ευρώ ανά μετοχή που θα εγκρίνει η γενική συνέλευση της Cenergy στα τέλη Μαϊου. Η εταιρεία, με ισχυρότατη διεθνή παρουσία στις αγορές της πράσινης μετάβασης, και επίκεντρο τους αγωγούς και τα καλώδια, καλπάζει με σημαντικά συμβόλαια και αξιολογότατο ανεκτέλεστο που παραμένει σε ύψος – ρεκόρ και στην τρέχουσα χρήση. Η μετοχή παρουσιάζει άνοδο σχεδόν 90% τον τελευταίο χρόνο καταρρίπτοντας τον μύθο για τα «βαριά Στασινόχαρτα». Η κεφαλαιοποίηση της Cenergy αγγίζει πλέον τα 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει και άλλα περιθώρια, αν διαβάζουμε σωστά τις αναλύσεις ανά τον κόσμο για τις μεγάλες ανάγκες σε εξελιγμένα δίκτυα προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η διοίκηση Στασινόπουλου, στη Βιοχάλκο, εξακολουθεί να έχει παράπονα για το ενεργειακό κόστος, αλλά η σημαντική υποχώρηση τιμών, έχει περιορίσει (λίγο) τη γκρίνια προς την κυβέρνηση! Αυτό δεν εμποδίζει κάποιους ξένους θεσμικούς που ενδιαφέρονται για τη Cenergy, όμως!

Noval, το νέο «Στασινόχαρτο»!

Μέχρι το τέλος του εξαμήνου θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο και οι μετοχές της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) του ομίλου Βιοχάλκο, της Noval, που έχει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, κοντά στα 350 εκατ. ευρώ. Η Noval είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ μετά την Prodea, με αξιόλογο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο όπως το συγκρότημα «The Grid», που αναπτύσσεται μαζί με την Brooklane στο Μαρούσι, σε μια επένδυση 97 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του συγκροτήματος γραφείων ανατέθηκε πρόσφατα στην ΤΕΡΝΑ. Η μεγάλη εκκρεμότητα της Noval είναι η ανάπλαση των πρώην εργοστασιακών εγκαταστάσεων της Βιοχάλκο, στην Πειραιώς. Η επένδυση φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή κτιρίων γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, καθώς και χώρων πολιτισμού και άθλησης, σε περίπου 106 στρέμματα.

Τα υπεράκτια αιολικά και η εξαγωγή πράσινης ενέργειας

Το επανέλαβε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Τζέφρι Πάιατ από την Αλεξανδρούπολη. Το Αιγαίο κατατάσσεται σε μια από τις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης με βάση τα ανεμολογικά δεδομένα που στηρίζουν την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων. «Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι η Αλεξανδρούπολη είναι ο τόπος του πρώτου πιλοτικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια τεράστια ευκαιρία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια για να εξάγει την καθαρή της ενέργεια προς τον βορρά». Μια κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τον όμιλο Κοπελούζου έχει λάβει μία από τις δύο άδειες για πιλοτικά θαλάσσια αιολικά. Τη δεύτερη άδεια έλαβε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Και τα δύο πιλοτικά έργα προβλέπουν ανεμογεννήτριες με σταθερές βάσεις, ενώ το ΥΠΕΝ προωθεί και σειρά πλωτών θαλάσσιων αιολικών σε βαθύτερα νερά.

Η σφήνα Μαρ. Λάτση στους «εθνικούς πρωταθλητές» του consulting

Η στήλη ασχολήθηκε χθες με τη μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί στην ελληνική αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς ο δεύτερος όμιλος του κλάδου, η Διαδικασία, βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής μετόχων. Ένας εκ των βασικών μετόχων, ο Χρήστος Καινούργιος, συζητά, με δύο – τρεις λένε οι νεότερες πληροφορίες, υποψήφιους αγοραστές. Όμως τα νέα μπορεί να έρθουν από αλλού και να έχουν τη σφραγίδα του family office της κας Μαριάννας Λάτση. Έτσι λένε παράγοντες που ασχολούνται με τις ανακατατάξεις των τελευταίων ημερών. Και δείχνουν πως μια εταιρεία που είναι ακόμα μεγαλύτερη από τη Διαδικασία και δεν έχει διάδοχη κατάσταση. Η πληροφορία μεταδίδεται με επιφύλαξη καθώς τις τελευταίες ημέρες πέφτουν πολλά ονόματα στο τραπέζι με βάση την ελληνική λογική «τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε – έξι»!

Σαν να μη συνέβη τίποτα με την Entersoft

Οι ημέρες περνούν αλλά η διοίκηση της Entersoft, αρκετά μέλη της οποίας είναι (ή ήταν) κατά σύμπτωση και βασικοί μέτοχοι, δεν έχει εξηγήσει γιατί δήλωνε άγνοια μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ η μετοχή κάλπαζε, για τη συμφωνία με τον όμιλο Olympia. Ρώτησαν άραγε οι αρχές της Κεφαλαιαγοράς πως είναι δυνατόν μια τέτοια συμφωνία να ξεκινά και να τελειώσει σε λίγες ώρες και αφού η μετοχή έχει εκτοξευθεί προς όφελος λίγων που φαίνεται πως στοιχημάτισαν και κέρδισαν; Επειδή το Χρηματιστήριο δεν θέλουμε να μοιάζει με λοταρία, καλό είναι να δούμε τι συμβαίνει σε άλλες, αντίστοιχες, συμφωνίες στο εξωτερικό. Πότε και πως ρωτούν οι αρχές. Τι, πότε, και πως απαντούν οι διοικήσεις, κ.ο.κ. Γιατί θέλουμε το Χ.Α. να ανέβει επίπεδο, όχι να κατεβαίνει!

To άρθρο Η μυστική συνάντηση Γεραπετρίτη – Ιερώνυμου, η «επικοινωνιακή παρασκιά», τα παλαιά και τα νέα «Στασινόχαρτα», ο Τζ. Πάιατ και το βλέμμα προς τα θαλάσσια αιολικά και οι ανατροπές στην αγορά consulting δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button