ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Μπορούν τα άτομα με ακανόνιστο καρδιακό παλμό να πίνουν καφέ; – Galaksias Portal News

Ζήσης Ψάλλας

Όταν ο Δρ. David Kao λέει στους ασθενείς ότι έχουν κολπική μαρμαρυγή -έναν ακανόνιστο και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβους αίματος ή άλλα προβλήματα υγείας- η πρώτη τους ερώτηση είναι συνήθως, «Πρέπει να σταματήσω τον καφέ;». Η απάντησή του συχνά τους εκπλήσσει: Όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ενθουσιασμένοι», είπε ο Kao, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Για πολλούς ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις, «ο καφές ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους πάντα, και ήδη εγκαταλείπουν τόσα πολλά. Απλώς κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται φυσιολογικοί με έναν τρόπο, όταν με πολλούς τρόπους, δεν αισθάνονται πια».

Κατηγορήστε την καφεΐνη, η οποία κάνει τους λάτρεις του καφέ το πρωί να είναι σε εγρήγορση όταν επικρατεί η καθημερινή κούραση. «Επειδή είναι διεγερτική, αισθάνονται ότι η καρδιά τους θα χτυπά γρήγορα και θα είναι χειρότερα, ειδικά όταν έχετε μια αρρυθμία όπως η κολπική μαρμαρυγή», είπε ο Δρ. José Joglar, καθηγητής στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

Ο Joglar ήταν ο κύριος συγγραφέας των νέων οδηγιών από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, ή AFib, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Circulation. Μεταξύ των λεπτομερών συζητήσεων σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, την τροποποίηση του κινδύνου, τις θεραπείες και την πολυπλοκότητα της AFib, οι συγγραφείς συμπεριέλαβαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ότι η καφεΐνη δεν είναι το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες «γενικά έχουν βρει ότι η καφεΐνη που καταναλώνεται σε συνήθεις ποσότητες είτε σχετίζεται με μη αυξημένο κίνδυνο είτε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής», ανέφερε η έκθεση. «Η κακή φήμη που έχει η καφεΐνη δεν αξίζει», είπε ο Joglar. «Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής για την καρδιά». Επιπλέον, μπορεί να κάνει και κάποιο καλό.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation: Heart Failure έδειξε ότι ο καφές με καφεΐνη μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Η έρευνα ανέλυσε τρεις μελέτες και έδειξε ότι «η αυξημένη κατανάλωση καφέ φάνηκε να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας αργότερα στη ζωή».

Ο Kao, συγγραφέας της ανάλυσης, επικαλείται την έρευνα για να καθησυχάσει τους ασθενείς που αναπτύσσουν καρδιακά προβλήματα και κατηγορούν τον καφέ. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να βλάπτουν τον εαυτό τους όλη την ώρα», είπε. «Έπιναν ισόβια καφέ και πιστεύουν ότι γι’ αυτό έχουν κολπική μαρμαρυγή, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει. Νομίζω ότι είναι ανακούφιση που δεν φταίνε αυτοί».

Έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα -περίπου τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ- μπορεί να είναι ασφαλή για υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ωστόσο, αυτό το φλιτζάνι καλής χαράς έρχεται με μερικές προειδοποιήσεις. «Υπάρχουν πάντα κάποιοι ασθενείς που είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη», είπε ο Joglar. «Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα. Φυσικά, θα εκνευριστείτε εάν πίνετε πολύ». Αλλά για τον μέσο άνθρωπο, είπε, ο καφές πιθανότατα δεν είναι επιβλαβής για την υγεία του.

Ο Kao συμφωνεί. «Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να σταματήσουν να πίνουν καφέ, όπως διαταραχές ύπνου ή αγχώδεις διαταραχές», είπε. «Όχι όμως για χάρη της καρδιάς».

Οι συστάσεις για την AFib είναι φιλικές προς τον καφέ αλλά δεν επεκτείνονται σε κάθε καρδιακή πάθηση ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Για να είστε σίγουροι, συμβούλεψε ο Joglar, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button