Υγεία & Διατροφή

Η επένδυση που δίνει τη λύση σε Ελλάδα και Ευρώπη – Galaksias Portal News

Η φαρμακευτική εταιρεία DEMO ολοκληρώνει νέες παραγωγικές μονάδες που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της ΕΕ να αποκτήσει επάρκεια και αυτονομία σε φάρμακα.

Τέλος στις ελλείψεις βασικών φαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη τα προσεχή χρόνια. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος των πλάνων της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, και σε αυτήν την κατεύθυνση υλοποιούνται οι νέες παραγωγικές μονάδες της στην Τρίπολη Αρκαδίας.

Το campus της φαρμακοβιομηχανίας θα βρίσκεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Έτσι, θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων, αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης.

Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, και με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης λίγο αργότερα, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πενικιλινούχα και το 35% στα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που οξύνθηκε στην πανδημία. Κατά τη διάρκειά της παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα (λ.χ. αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά κ.λπ.).

Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ εξαρτάται έως στιγμής από τρίτες χώρες για να προμηθευτεί τις δραστικές ουσίες, αλλά και τα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρειάζεται.

Εκτός ΕΕ οι πρώτες ύλες των φαρμάκων

Το σχεδόν 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών και των αντίστοιχων γενοσήμων πραγματοποιείται σε Ινδία και Κίνα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρώτων υλών και η Ινδία ο μεγαλύτερος παραγωγός τελικών φαρμάκων.

Ωστόσο ο παραγωγός της δραστικής ουσίας στην Ασία είναι συνήθως ο ίδιος που προμηθεύει τόσο τον παραγωγό του πρωτότυπου όσο και αυτόν του γενόσημου προϊόντος. Και στις δύο περιπτώσεις, το τελικό προϊόν είναι αυτό που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις (lockdown) που έθεσε η πανδημία σε Ινδία και Κίνα, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και διακίνηση δραστικών ουσιών και τελικών φαρμάκων στην διεθνή – και επομένως στην ευρωπαϊκή – αγορά.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα σε όλη την Ευρώπη.

Η DEMO απαντά έμπρακτα

Με την ανάπτυξη και παραγωγή των πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η ΕΕ θα αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της Υγείας. Με άλλα λόγια, θα πάψει να εξαρτάται η τροφοδοσία της σε φάρμακα από απρόσμενα συμβάντα σε χώρες εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Επιπλέον, η παραγωγή πρώτων υλών θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο του είδους Κέντρο στην περιοχή, στο οποίο έχουν ήδη αρχίσει οι ερευνητικές δραστηριότητες. Στόχος είναι η ανάπτυξη πέντε νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Στρατηγικές επενδύσεις για όλη την Ευρώπη

Η επάρκεια και αυτονομία της Ελλάδας και της ΕΕ σε φάρμακα ήταν ο στόχος του πολύπλευρου επενδυτικού προγράμματος που πραγματοποιεί η DEMO.

Στο πλαίσιό του, επεκτείνεται η παραγωγική δυναμικότητα στην Αττική, κατασκευάζεται το εργοστάσιο στην Τρίπολη και κέντρο Βιοτεχνολογίας στην Αττική, και λειτουργεί ήδη Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

Μία επένδυση που αναμένεται να ωφελήσει τόσο την Εθνική Οικονομία όσο και τον κοινωνικό ιστό. Αφενός, θα εξασφαλίσει προσβασιμότητα σε φάρμακα στον Έλληνα ασθενή, αφετέρου θα ενισχύσει την σημαντική προσπάθεια για δημιουργία κινήτρων, και θα ανακόψει την επιστημονική «αιμορραγία» της Ελλάδας.

To άρθρο Ελλείψεις φαρμάκων: Η επένδυση που δίνει τη λύση σε Ελλάδα και Ευρώπη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button