ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη στο «πλευρό» των οδοντιάτρων – Galaksias Portal News

Ρομπότ που λειτουργούν με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης «επιστρατεύει» το Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, στον κλάδο. 

Τα ρομπότ αυτά σκανάρουν το στόμα, αποτυπώνουν ψηφιακά τα δόντια του ασθενή, σχεδιάζουν την αποκατάσταση με βάση τη μορφολογία των γειτονικών δοντιών, των γνάθων και του στόματος, και στέλνουν το σχέδιο ασύρματα σε ένα άλλο μηχάνημα.

Εκείνο κόβει ένα κομμάτι πορσελάνης ή ένα κομμάτι πολυμερούς για να δημιουργήσει μια γέφυρα, μια θήκη, μια στεφάνη ή ένα ένθετο. Το αποτέλεσμα είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά και μπορεί να γυαλιστεί και να κολληθεί στο δόντι που καταστράφηκε και τροχίστηκε κατάλληλα.

Η πρακτική αυτή άρχισε να εφαρμόζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2010 και έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 150 αποκαταστάσεις δοντιών με αυτόν τον τρόπο.

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση φοιτητών και οδοντιάτρων

Η συγκεκριμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που πλαισιώνεται από τους ενδοστοματικούς σαρωτές τελευταίας τεχνολογίας χρησιμοποιείται σε λίγες οδοντιατρικές κλινικές στην Ευρώπη και μόνο στο ΑΠΘ, στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ και διευθυντή του Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής Κοσμά Τολίδη, στην Ελλάδα βρίσκονται δύο οδοντιατρικές σχολές, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.

Η σχολή της Αθήνας δεν έχει ακόμη εντάξει το σύστημα στο πρόγραμμά της ενώ η σχολή του ΑΠΘ ξεκίνησε το 2010 τη λειτουργία ενός συστήματος προηγούμενης γενιάς και έκτοτε το εξελίσσει διαρκώς.

«Το σύστημα έχει ενσωματωθεί στην εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών και από φέτος εντάχθηκε και στο προπτυχιακό επίπεδο αλλά και σε προγράμματα διά βίου μάθησης για συναδέλφους οδοντιάτρους που επανέρχονται στη σχολή για να εκπαιδευτούν σε καινούριες τεχνικές και καινούρια πρωτόκολλα» προσθέτει. Παράλληλα αναφέρει: «το Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής του ΑΠΘ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και είναι ένα από τα πλέον ενημερωμένα επί των εξελίξεων εργαστήρια στην Ευρώπη. Επιπλέον είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα που διδάσκει την εφαρμογή των lazer στην οδοντιατρική».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button