Επικαιρότητα

Κατάργηση τριών ειρηνοδικείων στη Μαγνησία – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Σε Βόλο, Αλμυρό και Σκόπελο και αναβάθμισή τους σε Πρωτοδικεία προβλέπει ο νέος δικαστικός χάρτης

Υπό διαβούλευση βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου προβλέπεται αναλυτικά η αναδιάρθρωση των πολιτικών και των ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού, καθώς και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων προβλέπονται τα εξής: Διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων.

Τα Ειρηνοδικεία ουσιαστικά αναβαθμίζονται σε μονομελή Πρωτοδικεία κάτι που συνεπάγεται ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους για εκδίκαση υποθέσεων σε αστικό επίπεδο, από τις 20.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ και σε ποινικό επίπεδο θα δικάζουν το 99% των υποθέσεων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ουσιαστικά θα γίνει δικαστήριο εφέσεων και ελάχιστες υποθέσεις θα εξετάζονται σε πρώτο βαθμό.

«Η Μαγνησία ουσιαστικά βγαίνει ενισχυμένη δικαστικά, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες. Στο επίπεδο του Πρωτοδικείου Βόλου θα υπάρχει μεγαλύτερη αποκέντρωση καθώς υποθέσεις θα εκδικάζονται και στις περιφερειακές έδρες Μαγνησίας και Σκοπέλου. Δημιουργούνται δικαστικοί σχηματισμ0οί στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν χάθηκαν δικαστικοί σχηματισμοί, αντιθέτως αναβαθμίστηκαν και μάλιστα πιο ισόρροπα», σχολίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ του νέου δικαστικού χάρτη.

πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button