ΕνημέρωσηΟικονομία

Ολοκληρώνεται με επιτυχία η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές – Πότε ενεργοποιούνται τα πρόστιμα – Galaksias Portal News

Ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS πάνω από 255.000 επιχειρήσεις ενώ άλλες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές τους. Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται δε πως το υπολειπόμενο περίπου 10% των επιχειρήσεων αφορά σε:

  • εποχικές επιχειρήσεις, που έχουν περιθώριο να διασυνδεθούν μέχρι και την ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους,
  • επιχειρήσεις που ούτε έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα, αλλά ούτε προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός Απριλίου και οι οποίες είναι πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.

Ήδη από αύριο, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επικοινωνίες, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, με τις εν λόγω επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των διασυνδέσεων έχει ενταθεί, καθώς ολοκληρώνονται περί τις 5.000 διασυνδέσεις ημερησίως. Με τους ρυθμούς αυτούς και με τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού, αναμένεται πως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.

Παράλληλα, με στόχο την εύρυθμη ολοκλήρωση του εμβληματικού αυτού έργου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τους τεχνικούς και τις επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπίζονται και να διορθώνονται τυχόν αρρυθμίες ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία.

Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψιν όλες οι ανησυχίες και οι προτάσεις των επαγγελματικών φορέων προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί ομαλά και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ενεργοποιούνται τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως από 1η Απριλίου, 35 κλάδοι λιανικής υποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Όσοι υπόχρεοι δεν το έχουν πράξει, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση. Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει ήδη από αύριο σχετικούς ελέγχους.

To άρθρο POS: Ολοκληρώνεται με επιτυχία η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές – Πότε ενεργοποιούνται τα πρόστιμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button