Κόσμος

Εντονες αντιδράσεις Λονδίνου – Μαδρίτης κατά του Ισραήλ μετά τον βομβαρδισμό εθελοντών της WCK

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα SNP (Σκωτικό Εθνικό Κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας) και οι Φιλελεύθεροι-Δημοκράτες (κεντρώοι), καθώς και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, ζήτησαν να διακοπούν αμέσως οι εξαγωγές αυτές, μετά το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε επτά μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK).

Μεταξύ των θυμάτων ήταν οι Βρετανοί Τζον Τσάπμαν, 57 ετών, Τζέιμς Χέντερσον, 33 ετών και Τζέιμς Κίρμπι, 47 ετών.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ένα μεγάλο μέρος του οπλισμού που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, περιλαμβάνει εξαρτήματα προερχόμενα από τη Βρετανία.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να ξέρεις ότι τα βρετανικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα σαν αυτά εκεί», σχολίασε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών Εντ Ντέιβι.

Τηρώντας πιο επιφυλακτική στάση, το Εργατικό Κόμμα, το φαβορί για τη νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, επανέλαβε το αίτημά του προς την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη νομική αξιολόγησή της όσον αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα.

«Εάν συμπεραίνεται (στην έκθεση αυτή) ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα βρετανικά όπλα στο πλαίσιο μιας σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, είναι καιρός να διακόψουμε την πώληση αυτών των όπλων», εκτίμησε ο Ντέιβιν Λάμι, που είναι αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις.

Αποστάσεις Σούνακ

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από την εφημερίδα The Sun, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε ότι για τις εξαγωγές όπλων ακολουθείται μια «πολύ προσεκτική διαδικασία» με μια σειρά «κανόνων και διαδικασιών που η χώρα πρέπει πάντα να σέβεται».

Χθες ο Σούνακ ζήτησε από τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο των εθελοντών της WCK και των αμάχων στη Γάζα. Ζήτησε επίσης να ληφθούν αμέσως μέτρα για να διευκολυνθεί το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Μαδρίτη: «Απαράδεκτες» οι εξηγήσεις του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είπε σήμερα ότι οι εξηγήσεις που έδωσε το Ισραήλ σχετικά με την επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο επτά εργαζομένων στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) στη Λωρίδα της Γάζας ήταν «ανεπαρκείς» και «απαράδεκτες», ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «ένα τραγικό περιστατικό στο οποίο οι δυνάμεις μας, άθελά τους, έβλαψαν αμάχους», επισημαίνοντας ότι «αυτά συμβαίνουν στον πόλεμο».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κατάρ, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι περίμενε «πολύ πιο λεπτομερείς» εξηγήσεις από τον ισραηλινό ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκείς» και «απαράδεκτες» αυτές που δόθηκαν.

Αμερικανική η ΜΚΟ

Η WCK, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, συγκαταλεγόταν στις ελάχιστες μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούσαν ακόμη στην εμπόλεμη Γάζα, που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου. Ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη δραστηριότητά της μετά τον βομβαρδισμό, που εξαπολύθηκε το βράδυ της Δευτέρας εναντίον αυτοκινήτων που έφεραν σε ευδιάκριτα σημεία τον λογότυπό της στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα θύματα ήταν τρεις υπήκοοι Βρετανίας, ένας άνθρωπος με διπλή υπηκοότητα, Αμερικανική και Καναδική, ένας υπήκοος Πολωνίας, μια υπήκοος Αυστραλίας και Παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας της ομάδας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button