ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Τιμές στον Κίπτουμ την παραμονή της εθνικής κηδείας του – Galaksias Portal News

Εκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον Κέλβιν Κίπτουμ, τον Κενυάτη δρομέα και κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στον Μαραθώνιο που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα πριν από έντεκα ημέρες.

Συνοδευόμενο από τραγούδια αλλά και περιόδους σιωπής και περιτριγυρισμένο από λουλούδια, το φέρετρο της μεγάλης ελπίδας του αθλητισμού της Κένυας έκανε πομπή σε μια νεκροφόρα στους δρόμους του Ελντορέτ και ύστερα κατευθύνθηκε στο Ίτεν, μια πόλη κοντά στο Ελντορέτ και διάσημο προπονητικό κέντρο για δρομείς μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κίπτουμ, που πέθανε σε ηλικία 24 ετών, θα κηδευτεί την Παρασκευή με μια τελετή «εθνικής κηδείας», παρουσία του Προέδρου της χώρας Γουίλιαμ Ρούτο. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Κεπσάμο, το χωριό στην κοιλάδα Ριφτ (δυτικά) όπου ζούσε ο αθλητής και η οικογένειά του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο κενό στον στίβο της Κένυας και θα χρειαστεί χρόνος για να το καλύψουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του προγράμματος νεολαίας στην Ομοσπονδία Στίβου της αφρικανικής χώρας, Μπαρνάμπα Κορίρ.

Ο Πολ Ούμα, ένας έφηβος λούστρος που δεν εργάστηκε για να παρακολουθήσει την πομπή των δύο χιλιομέτρων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η απώλεια είναι «πολύ οδυνηρή». «Περιμέναμε πολλά από αυτόν», διαβεβαίωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κέλβιν Κίπτουμ σκοτώθηκε τη νύχτα της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα 12, όταν το όχημά του έφυγε από το δρόμο στην τοποθεσία Κάπταγκατ, στην κοιλάδα Ριφτ, όχι μακριά από τον τόπο διαμονής και προπόνησής του. Ο προπονητής και συνεπιβάτης του Ζερβέ Χακιζιμάνα σκοτώθηκε, επίσης, ακαριαία.

Σύμφωνα με ιατροδικαστή, ο Κέλβιν Κίπτουμ, του οποίου οι τοξικολογικές αναλύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, πέθανε μετά από σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Θεωρούμενος το ανερχόμενο αστέρι της Κένυας και του παγκόσμιου στίβου, ο Κέλβιν Κίπτουμ έκανε βροντερή είσοδο στον κόσμο των Μαραθωνίων καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση (ακριβώς) 2 ώρες στον τρίτο επίσημο αγώνα του, στο Σικάγο τον περασμένο Οκτώβριο.

Αργότερα, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα τρέξει επίσημο Μαραθώνιο κάτω από το συμβολικό χρόνο των δύο ωρών, στο Ρότερνταμ στις 14 Απριλίου.

Ο Κίπτουμ άρχισε να τρέχει συστηματικά το 2016. Το 2019, σημείωσε δύο πολύ γρήγορους χρόνους σε ημιμαραθώνιους σε δύο εβδομάδες (60:48 στην Κοπεγχάγη και 59:53 στο Μπελφόρτ της Γαλλίας). Λάτρης της προπόνησης, έτρεχε τακτικά περισσότερα από 250 χιλιόμετρα την εβδομάδα, μερικές φορές και περισσότερα από 300.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button