ΕνημέρωσηΠολιτική

«Είμαστε πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας» – Galaksias Portal News

Σημαντικό βήμα για την εδραίωση των σχέσεων Ελλάδας – Αρμενίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψη του ομολόγου του Νικόλ Πασινιάν στην Αθήνα.

«Η Αρμενία με την συνδρομή της ΕΕ αποκτά διαφανείς και στέρεες δομές που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη συνέχεια τη διμερή μας συνεργασία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η σύγχρονη τεχνολογία, μία συνεργασία η οποία ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έχει ήδη υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της «Enterprise Greece» και της «Enterprise Armenia».

Συμπράττουμε επίσης και στον αμυντικό τομέα, έχοντας συνάψει ειδική συμφωνία από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ με τον κ. Πρωθυπουργό συζητούμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και ευρύτερα τις εμπορικές μας σχέσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, διαπιστώνοντας ότι και εδώ οι θέσεις μας είναι κοινές: και οι δύο χώρες τασσόμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και οποιαδήποτε χρήση βίας. Είμαστε πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κάθε κράτους, πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η Αρμενία, άλλωστε, μετά τον πόλεμο του 2023 κατανοεί καλύτερα από τον καθένα την αξία της ειρήνης».

«Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για μία μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν», σημείωσε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Και αναφερόμενος στην κατάσταση στο Νότιο Καύκασο είπε: «Επιμένω ότι μόνο μία βιώσιμη συμφωνία μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο στον Νότιο Καύκασο. Γι’ αυτό και η Ελλάδα -το συζητήσαμε- υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Σταυροδρόμια της Ειρήνης», την οποία ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε η ευρύτερη περιοχή να μετατραπεί από ένα θέατρο συγκρούσεων σε έναν εμπορικό κόμβο που θα συνδέει τον Εύξεινο Πόντο, τον Περσικό Κόλπο, τη Μεσόγειο θάλασσα. Γιατί τελικά μόνο η κοινή ευημερία κάνει τα όπλα να σιγήσουν και μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών».

Σημείωσε ακόμα οτι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σύντομα και σε μια διμερή συμφωνία που θα αφορά τη μετανάστευση και την απασχόληση Αρμενίων στην Ελλάδα. «Η φίλη χώρα διαθέτει έμψυχο δυναμικό με ξεχωριστές δεξιότητες σε όλα τα πεδία εργασίας. Ενώ, από την άλλη πλευρά, τα πολλά που συνδέουν τους λαούς μας θα κάνουν και πιο εύκολη την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα».

To άρθρο Μητσοτάκης σε πρωθυπουργό Αρμενίας: «Είμαστε πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button